En un futur hihaurà més vinya al Pirineu català i servirà com a sortida al canvi climàtic i alhora com a recuperació del paisatge i el territori. Aquestes són algunes de les conclusions del XXI Congrés d’enologia organitzat per l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE), que aquest any s’ha centrat en la viticultura d’alçada i que ha reunit una seixantena d’enòlegs a Tremp. “Tenir viticultura ajuda en molts aspectes com promoure un altre tipus de turisme o evitar que els joves marxin”, explica Josep Anton Llaquet, president de l’ACE. Però més enllà d’això, l’interès per la viticultura d’alçada, que està creixent últimament, es deu al canvi climàtic i a les previsions d’augment de la temperatura.
A partir de les explicacions d’enòlegs de diferents cellers que treballen en zones muntanyoses, com El Porvenir de los Andes (Argentina), El Celler d’Encús, Cellers Vila Corona i Bodegues Casa Beal, tots tres de la DO Costers del Segre), els enòlegs de l’associació, la grna majoria provinents del Penedès, han pogut introduir-se en el món de la viticultura d’alçada. “Els enòlegs estem oberts a conèixer noves tècniques i descobrir altres tipus de viticultura”, explica Llaquet.
Després de sentir les explicacions d’uns i altres, la conclusió és clara: “la viticultura de muntanya té els seus pros i contres”. El president de l’ACE conclou que “a la muntanya es noten més tots els condicionants com el microclima, el vent o l’orientació del terreny” i això porta a pensar que “no tota l’alçada és bona i adient per la vinya”. Segons els enòlegs que ja han treballat aquest sistema, la qüestió és anar coneixent el terrer i avançant poc a poc en la creació de millors vins.
Taula Rodona del Congrés d’Enologia FOTO: ACE
Visita al Celler d’Encús per part dels assistents al congrés FOTO:ACE