Noè, el primer enòleg de la història

El capità de l'arca també té el dubtós honor de ser el primer home que va beure massa

La figura de Noè representa el tipus d’home just que se salva del càstig diví i que es beneficia de la salvació. Aquest personatge del Gènesi, el capità de l’arca amb la que els animals se salven del diluvi, bé podria ser perfectament el primer enòleg. I també podria tenir el “privilegi” del primer ésser humà en emborratxar-se.

Diu el Gènesi: “Noè, que era agricultor, va plantar la primera vinya. Va veure vi, es va emborratxar i es va quedar despullat al mig de la seva tenda”.

L’escriptor Jabier Marquínez ha escrit el llibre La Bíblia. Primer Tratado de viticultura i Enología. L’autor és enòleg del celler Castillo de Sajazarra, que elabora el vi In Vita amb Denominació d’Origen Alella. L’obra ha obtingut el premi Millor Llibre del Món 2010 a la categoria Drink History dels premis Gourmand World Cookbook Awards. En 110 pàgines ha recollit totes les cites referents al vi i la vinya que apareixen a La Bíblia i les ha interpretat des d’un punt de vista tècnic, històric i cultural.

Marquínez té molt clar que en les principals religions monoteistes, el judaisme, el cristianisme i l’islamisme, el vi, la vinya, els ceps i els raïms tenen una gran rellevància. A la Bíblia, escrita durant un període aproximat de 1.000 anys (900 a.C.-100 d.C.), només l’aigua i el pa apareixen tant entre els productes d’alimentació.

En l’època del llibre sagrat, ja hi havia escriptures de compra-venda de vinyes, s’empraven fites per delimitar les finques, feien esqueixos i fins i tot coneixien la poda en verd. Els propietaris dels terrenys contractaven pobres i estrangers per treballar els camps i negociaven convenis de treball.

Les vinyes patien malalties, atacs d’insectes, senglars, calamarsades i males herbes. Comerciaven, guardaven en tines de fins a 90.000 litres, empraven espècies per millorar el gust. Hi havia, a més, especialistes en vi i en copes, i sembla que sommeliers. El vi servia com a medicament, element de tint, producte de neteja i per a preparar elefants per a les batalles. En alguns casos, per plantar una vinya es podia quedar alliberat d’anar a la batalla.

Com recorda Marquínez, el primer miracle de Jesucrist té al vi com a gran protagonista, a les famoses Noses de Canà. Sense oblidar L’Últim Sopar, el moment clau de la simbologia cristiana. El vi hi juga un rol principal, i s’eleva a la categoria de sang de Crist.


Embriaguesa de Noè de Michelangelo Buonarroti FOTO: VADEVI

Nou comentari