VadeVi
Nova publicació sobre l’Empordà i la seva garnatxa dolça

Els autors de la guia durant la seva presentació ">

Aquesta setmana s’ha presentat al Celler d’Espolla el llibre “La Garnatxa i altres vins dolços empordanesos”, un recull de la història, les tècniques d’elaboració autòctones, les varietats, les tipologies i una detallada relació d’aquests vins elaborats per cellers de l’Empordà.

La publicació la signen cinc reconegudes personalitats del sector del vi: l’escriptor i sociòleg Lluís Tolosa; l’escriptor i enòleg, Joan C. Martín; el també escriptor i enòleg Eduard Puig Vayreda; l’enòleg i ampelòleg Simó Serra i el sommelier Rafel Sabadí. I està prologada pel sommelier Josep Roca.

Tolosa explica que aquests vins són ara mateix minoritaris i ho posa de manifest recordant que només representen el 4% de la producció de la DO Empordà. Per tant, assegura, potser no caldria dedicar gaire atenció, esforços o inversió. “A la Catalunya Nord no pensen així, per això venen 8 milions d’ampolles cada any. La DO Empordà no arriba a les 80.000 ampolles”, comenta.

El sociòleg afegeix que la singularitat dels vins dolços de l’Empordà són un”valor diferencial” que els permetria destacar en un mercat global on la qualitat ja no és un element diferenciador.

Corroborant aquesta idea, el sommelier Josep Roca explica en el seu pròleg que “quan intento mostrar l’Empordà al món, ho faig des de la Garnatxa dolça. És allò amb el que trec més pit. Sé segur que no és el millor vi del món. Però estic segur que és un vi únic al món (…) No podem renunciar a tot això. És veritat que la batalla de guanyar-se la vida serà amb uns altres vins. Però estic convençut que això fa país. Fa sentit. Dóna vida. I fa treure pit”, remarca el sommelier del Celler de Can Roca.

Lluís Tolosa conclou que són vins amb un gran valor afegit que seguiran essent vins minoritaris però que tenen un gran potencial de creixement en volum de vendes i, sobretot, en valor. “Aquest és l’objectiu d’aquest llibre: posar-los en valor” destaca.

El llibre, de 127 pàgines i editat en català, està editat de manera molt pedagògica amb l’objectiu d’arribar a tots els públics. A més a més de la història, les tècniques d’elaboració autòctones o les varietats, la publicació inclou una fitxa d’una vintena de cellers empordanesos amb informació pràctica sobre cada celler i una descripció dels vins dolços que elabora.

El llibre està a la venda per un preu de 19 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa