El Pla Estratègic de la DO Penedès, aprovat recentment, va ser encarregat l’any passat pel consell regulador de la DO a una empresa externa i ha estat elaborat amb la participació dels principals agents del sector (viticultors, institucions i associacions sectorials, cellers, distribuïdors i comercialitzadors). Un cop feta la presentació, Francesc Pascual assegura que s’ha de resoldre la confusió que crea el fet que en un mateix territori s’hi elaborin vins de tres DO diferents, Penedès, Catalunya i Cava i per això el pla proposa un registre separat de les hectàrees destinades a vins amb DO Penedès. Amb aquesta actuació, es pretén aconseguir una traçabilitat des de la vinya fins el consumidor, alhora que fa treballar els viticultors amb un objectiu clar: raïm per a vi de qualitat (Penedès) o bé raïm més productiu i genèric. “El vi s’ha de començar a definir des de la vinya”, diu Francesc Pascual.

El resultat ha estat un pla que ha de marcar les línies d’actuació de la denominació d’origen i els vins que s’hi elaboren en els propers anys i que ha de resoldre els problemes detectats, bàsicament que els consumidors no tenien una percepció concreta de la marca Penedès i això implicava que alguns dels cellers més prestigiosos de la DO no tinguessin clar el valor de formar-ne part.
[[frase]]
Per altra banda, un dels valors penedesencs, la diversitat de vins, de varietats de raïm autoritzades i fins i tot, el patrimoni de terrers diferents, cadascun amb les seves peculiaritats climàtiques, més que percebre’s com un valor, tendien a desorientar els consumidors.

Per resoldre-ho, el pla proposa, per una banda reforçar la tipicitat dels vins penedesencs amb la creació d’una categoria específica per als vins elaborats amb la varietat autòctona xarel·lo, amb la que s’elaboren grans vins blancs, aromàtics, estructurats i alhora frescos i que no està estesa en altres indrets. Per altra, posar en valor la diversitat: hi ha un vi penedesenc per a cada consumidor.

La dispersió de qualitats es resoldria amb uns criteris de qualificació més exigents i fins i tot amb la creació d’un distintiu “Penedès Premium” per als millors vins, que farien perceptible als consumidors la seva qualitat superior.

Quant a la identificació dels diferents terrers i climes de la DO, una vella reivindicació d’algunes zones concretes, com el Garraf, el president del consell regulador, Francesc Pascual explica: “El que tenim és un document de treball que ara s’ha de sotmetre a discussió. La intenció és assolir un consens, per això es valoraran totes les opinions, però no sembla lògic voler reforçar la identitat dels vins penedesencs i alhora dividir la DO en set o vuit divisions de caràcter local. Més lògic sembla classificar en funció de la diversitat climàtica i crear tres grans subzones al Penedès: Marítim, Central i Superior, que recullen cadascuna de les peculiaritats. Però repeteixo que aquest és un dels temes pendents de debatre”.

Una altra línia d’actuació és destacar els valors dels productes i territori, amb un llenguatge entenedor per tal d’apropar als consumidors la percepció del món vinícola, i promoure l’enoturisme, aprofitant la proximitat a l’àrea metropolitana barcelonina, amb la intenció de reforçar els llaços entre el consumidor de proximitat i els vins penedesencs.

Pel que fa al cost econòmic del pla, Francesc Pascual creu que no hi haurà massa problemes perquè els cellers, que l’han de finançar, són els primers interessats en dur-lo endavant. “El que pot passar és que alguns cellers es plantegin treure ampolles de la DO Penedès, perquè el cost del pla les encariria massa” Quan se li pregunta si això significarà excloure algú, respon amb fermesa: “Excloure mai, el que hi haurà són cellers o vins que els anirà millor acollir-se a una altra DO”, en una al·lusió clara a la DO Catalunya.


Vinyes del Penedès FOTO: VAN DER MEULEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa