VadeVi
Oriol Pérez de Tudela: “Del vi se’n fan molts tastos però se’n parla poc”
  • CA

Durant tot el 2009, El Vi A Punt ha organitzat un sopar tertúlia mensualment entorn a una denominació d’origen de Catalunya. Després de dotze mesos i dotze denominacions, quina valoració en fa?
Ha estat tot un èxit, tant pel que fa al nombre de participants com per la resposta que hem tingut per part dels cellers i els consells reguladors. però sobretot també del format, això de fer tertúlies amb un nombre reduït de gent ha funcionat molt bé, ha estat molt divulgatiu.

Us vau plantejar ampliar el nombre de participants a les sessions?
No. La veritat és que des de la primera tertúlia hem omplert sempre totes les places però especialment des de l’estiu hi ha hagut molta gent que s’ha quedat fora. Tot i això, canviar el format a mig projecte no ens semblava apropiat i d’altra banda si hagués pogut assistir-hi molta més gent no s’hauria pogut mantenir el clima de tertúlia.
[[frase]]
Quina ha estat la resposta per part dels cellers i els consells reguladors?
Absolutament cordial, participativa i col·laboradora. S’ha demostrat que els Consells Reguladors són entitats modernes, dinàmiques i actives i que actualment intenten anar més enllà del paper administratiu i burocràtic que havien tingut en altres èpoques. A més, hem vist que tant els cellers com els consells reguladors tenien ganes d’explicar-se i la gent que ha assistit als sopars ganes d’aprendre i parlar de vi.

Calen més iniciatives com aquesta?
Crec que una de les coses importants que hem vist gràcies a les tertúlies és que del vi se’n fan molts tastos però se’n parla poc i la gent quan parles de vi, mostra molt entusiasme. No només interessa tastar sinó també contextualitzar, conèixer, parlar. Com que la majoria d’assistents no eren professionals, les trobades han acabat tenint un to divulgatiu iniciatic de manera que els Consells Reguladors i els viticultors han pogut expressar-se davant d’un públic interessat però que desconeixia els seus vins.

Després de 12 tertúlies heu trobat alguna característica o conclusió comuna a totes les DO catalanes?
Sí, la dimensió humana del vi. Amb aquest 2009 hem vist entre 40 i 50 persones del món del vi i això ha ajudat a configurar un mapa humà, a donar una panoràmica humana del sector. El sector vitivinícola català està viu i, a més de tenir un producte de molta qualitat, hi ha dinamisme i modernització. Tot i les dificultats que travessa el sector, hem vist molta emoció i il·lusió.

I s’atreviria a quedar-se amb alguna tertúlia?
La del cava va ser espectacular gràcies a l’Agustí Torelló Mata, que és molt comunicatiu i va arrodonir el final del cicle amb una tertúlia amb molta vida, però totes han estat interessants. La del Priorat va tenir l’atractiu que va venir René Barbier; la de Terra Alta va destacar per l’autenticitat i expressivitat màxima del territori; les de les DO Montsant i Catalunya per la vitalitat, modernització i dinamisme; la del Penedès va ser la tertúlia més polèmica amb un debat bastant encès perquè la DO té un debat intern de redireció i reposicionament; les de la DO Tarragona i Conca de Barberà van servir per demostrat que malgrat no tenir tant de pes hi ha iniciatives d’alt valor, com la del Viver de Celleristes i una gran vitalitat i tradició amb un gran pes del sector agrícola.

I d’altres DO més petites o desconegudes?
Tant la tertúlia de la DO Empordà, Alella com Pla de Bages van ser molt interessants perquè es van donar a conèixer. Ells tenen molt clar que la seva punta de llança és la qualitat perquè es tracta de denominacions amb un pes enormement més baix en el mercat. En aquest sentit la tertúlia de Costers del Segre va ser una mica semblant perquè Raimat, que és el gran celler de la DO finalment no va poder venir i van venir cellers més petits.

I de tots els vins que s’han tastat, algun a destacar?
I tant, més d’un! Tots han estat grans vins però potser destacaria vins molt especials que van més enllà del que un esperaria trobar. El Trepat Negre de Carles Andreu o l’Arbossar de Terroir al límit, un vi de finca molt especial. O també un vi elegantíssim de Masia Carreras o el Cava de barrica d’Agustí Torelló i el nus del Terrer.

I ara què? Les presències del vi seguiran?
Si, seguiran però canviarem una mica el format. Enlloc de fer sopars-tertúlies de format reduït i basades en una denominació d’origen seran de format més gran i giraran entorn a un personatge del vi.

Gent de cellers catalans?
No només. Convidarem a personatges del vi en el sentit ampli, tant gent de cellers, com de restaurants o altres àmbits.

I ja podem avançar algun nom?
De moment tenim una llista provisional però encara no hi ha res confirmat. D’aquí poc ja sabrem més detalls perquè de fet la intenció és començar al febrer i fer una trobada al mes, excepte a l’agost. Deu tertúlies en total.

I seran a l’Ateneu?
Sí. Fins ara ho fèiem al restaurant de l’Ateneu però a partir d’ara segurament les farem en alguna altra sala on hi càpiga més gent, entre 35 i 50 persones, i després el sopar al restaurant ATN.


Oriol Pérez de Tudela FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa