Passió pel vi

Vilalba dels Arcs presenta el Dissabte Sant el vi elaborat especialment per a la representació de la passió i mort de Jesucrist

El vi de la passió s’elabora amb mètodes tradicionals fins a l’últim detall Foto: Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs

Vilalba dels Arcs (Terra Alta) és un dels pobles de Catalunya que organitza representacions de la Passió de Jesucrist coincidint amb la Setmana Santa. Però la Passió de Vilalba, en trobar-se en zona productora de vins, té una peculiaritat, i és que el vi que s’utilitza en la representació és elaborat expressament per a aquesta ocasió seguint mètodes tradicionals.

La producció de vi a l’antiga, intentant emular les condicions en les que s’elaborava en temps dels romans, va començar ara fa cinc anys, gràcies a una iniciativa del Patronat de la Passió. Tres enòlegs membres del patronat, Joan Ramón Bada, Rosa Domènech i Xavier Clua, han creat un vi amb cos i ànima que s’aproxima al màxim al que podrien haver begut Jesucrist i els apostols durant l’últim sopar.

Les vinyes d’on s’extreu el vi són gairebé centenàries i de garnatxa blanca, varietat autòctona de la Terra Alta. A més, el procés és artesanal, des de la verema amb falçons i carregada a lloms d’un ruc fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa al fons d’un celler.

Aquest any, el Dissabte Sant, 7 d’abril, coincidint amb la representació de la Passió pels carrers de la població, s’obriran les àmfores en públic i es tastarà el Vi de la Passió per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans.
A les 11h del matí, al Casal Municipal Rossiyol tindrà lloc el Tast de vins dels diferents cellers que gaudeix el poble, a més d’un celler d’una DO convidada. L’acte serà presentat per Jaume Martí Pedrola, enòleg i secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta i per Antoni Cutrona Cutrona, professor de l’Escola Agrària de Gandesa i formador d’enologia e-learning. Un cop acabada la representació dels cellers s’obriran les àmfores amb el Vi de la Passió.
A més, durant tot el dia el centre històric del poble estarà obert a tothom amb representació de tots els cellers i del Vi de la Passió, on es podrà adquirir una copa i diversos tíquets per fer el tast, així com una Trobada d’Artesans de les Terres de l’Ebre i una Ballada de Dansades. A les 17:00h tindrà lloc la representació de la Passió.

Nou comentari