VadeVi
Pelegrí afirma que “el sector agroalimentari català és decisiu i clau per a la recuperació econòmica”

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha afirmat aquest matí a Barcelona que el sector agroalimentari català, d’una importància estratègica, “és decisiu, imprescindible i clau per a la recuperació econòmica”. Aquestes declaracions les ha realitzat en el decurs d’una conferència a Fòrum Europa/Tribuna Barcelona titulada “La nova política agrària: motor de desenvolupament i impuls a l’economia productiva”, en la qual ha estat presentat per Josep Lluís Bonet, president de Fira Barcelona i de Freixenet.

Com una de les idees central de la conferència, Pelegrí ha apostat per canviar el model de l’agricultura catalana, passant de l’agricultura del subsidi a l’emprenedoria agrària, a l’empresari agrari, si volem ser competitius a Europa. Segons el conseller, “l’agricultura no és una cosa del passat, sinó un sector imprescindible per al present i el futur de l’economia catalana” i s’ha de fer política agrària pensant en un mig i llarg termini.

Per a Pelegrí, aquest caràcter estratègic de l’agricultura catalana és una conseqüència del següent fet: l’activitat essencial de l’agricultura és la producció d’aliments i, per això, està en la base de la supervivència i de la cultura dels pobles. “Si mengem és perquè tot el sector al darrere que ens assegura el proveïment alimentari i això és la base de l’estabilitat econòmica, social i política dels pobles”, ha afegit el conseller.

Pel que fa als aliments, Pelegrí ha recordat que, segons la FAO, s’haurà d’incrementar la producció d’aliments un 70% en l’horitzó 2050 (amb 1.500 milions de consumidors més) per atendre les necessitats d’alimentació de la població. Aquest és, junt amb l’energètic i el mediambiental, un dels tres grans reptes de l’agricultura actual, segons el conseller.

A més, d’acord amb Pelegrí, l’agricultura és estratègica per la seva contribució a en molts aspectes que són claus per al desenvolupament i l’estabilitat del territori i per al benestar de la societat, que van més enllà del seu impacte directe o indirecte sobre el PIB del país.

Per al màxim responsable de l’Administració agrària catalana, l’agricultura és un sector vital de l’economia catalana en tant que és el primer pilar i la base d’una potent indústria agroalimentària, que ha convertit Catalunya en un dels principals clústers agroalimentaris d’Europa També ha dit que és una eina d’estabilitat econòmica, social, ambiental i energètica; té una funció clau en l’equilibri territorial i en la gestió sostenible de l’entorn natural, i és un sector que ha de donar resposta al repte alimentari mundial.

En aquest sentit, Pelegrí ha afirmat que el clúster agroalimentari català representa el 3,6% del PIB de Catalunya (dades 2008), cosa que el situen per davant d’altres sector tan importants per a la nostra economia com el de l’aigua i l’energia (2,2%), la metal·lúrgica (2,7%) o la indústria química (3,2%).

El conseller ha destacat també que en els darrers 20 anys la taxa de cobertura del comerç exterior agroalimentari català s’ha més que doblat, la qual cosa posa de manifest la capacitat del sector de millorar la seva competitivitat. I malgrat la crisi, aquesta taxa s’ha incrementat més del 12%.

Sobre la contribució de l’agricultura a l’equilibri territorial del país, Pelegrí ha explicat que l’activitat agrícola gestiona el 90% del territori català, exerceix una funció de manteniment ambiental i paisatgístic, i té elevades sinèrgies amb el sector gastronòmic, de serveis i, cada cop més, amb el turisme.

El conseller ha resumit així la contribució de l’agricultura: és un element d’estabilitat en tots els seus àmbits, és una assegurança per al nostre futur i una eina per sortir dels moments de dificultat.

Emprenedoria

Pel que fa al sector agroalimentari, Pelegrí ha demanat una nova visió de l’agricultura: la de l’emprenedoria. Es tracta de donar visibilitat i suport a la figura del pagès empresari, o l’empresari agrari i agroalimentari. Un pagès empresari que lideri la seva explotació, la faci competitiva, busqui noves oportunitats de negoci, s’aprofiti dels canvis tecnològics i de les noves infraestructures com els regadius, tingui la qualitat com a filosofia i entengui que el seu mercat és el món. Un pagès que entengui que la lògica del mercat és que “es fabrica el que es ven” més que “es ven el que es fabrica”. Això implica conèixer el mercat i el consumidor per adaptar-se als seus requeriments i replantejar-se el model de negoci, per tal d’innovar allà on faci falta per aconseguir el producte desitjat.

En aquest sentit, ha afirmat que des del Departament d’Agricultura es vol treballar per una pagesia moderna, professionalitzada, que elabora i produeix productes de qualitat.

Tenint en compte això, el conseller ha definit els quatre eixos de la política del Departament. En primer lloc, una nova gestió administrativa, amb austeritat, aprimament i agilitat, que faci palesa la col·laboració amb el sector. En segon lloc, mostrar de manera clara que el Govern català està al costat del sector productiu. En tercer lloc, fomentar la competitivitat del sector, mitjançant la qualitat dels productes i l’aposta per la globalització.

Per fomentar la competitivitat del sector, Pelegrí s’ha referit a la internacionalització, amb una major presència en els mercats internacionals, ja que “el nostre mercat és el món”; la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+i), una eina bàsica per estar al capdavant i liderar el clúster; la necessitat de guanyar dimensió per part de les empreses i, finalment, la traçabilitat dels productes.

Per acabar, el conseller ha fet una crida a la unitat i la responsabilitat del sector. “Necessitem l’esforç de tots per fer front als reptes de futur”, ha afirmat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa