VadeVi
Pelegrí vol abanderar una nova manera de fer per garantir el futur del sector agrari

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit la sessió inaugural del Cercle d’Infraestructures de Lleida 2011, i ha pronunciat la conferència “Reptes de futur d’un sector estratègic”, a la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida.

El conseller ha volgut incidir en la importància d’un sector estratègic com és l’agrari perquè és “clau de la nostra economia, una eina d’estabilitat econòmica, social, ambiental i energètica, per al seva funció clau en l’equilibri territorial i en la gestió sostenible de l’entorn natural, perquè cobreix una funció tan bàsica per a la població com és l’alimentació, i perquè també és clau per a la salut humana”.

Partint d’aquestes premisses, la pagesia del segle XXI ha de ser, ha dit, moderna, professionalitzada, que elabora i produeix productes de qualitat, i s’internacionalitza, i si es treballa en aquesta línia “podem tenir una potent garantia de futur. Així, malgrat les dificultats, hi ha un component d’oportunitats a aprofitar tots plegats”, amb una nova mentalitat.

El titular del Departament ha reiterat la seva crida a posar sentit comú a la política i a la gestió que se’n fa, a no limitar la capacitat d’ajudar a un sector estratègic com l’agrari, a recuperar l’autoestima i reconèixer la “cultura del pagès”, a reaccionar i fer reaccionar el sector “perquè és capaç”, a buscar sinèrgies, complicitats, a mantenir els esmentats eixos estratègics de l’agricultura, “som capaços de posar en valor un sector de futur, d’aprofitar l’oportunitat que tenim davant nostre”. En aquest punt, ha remarcat la necessitat d’abanderar una nova manera de fer optimitzant els recursos perquè “amb menys hem de fer més i millor, i no totes les millores passen per posar diners”; i ha recordat que el Pressupost de 2011 serà substancialment menor que l’anterior, cosa que mai no havia succeït, per la qual cosa “hem de posar-nos d’acord en com prioritzar aquests menors recursos”.

El conseller també ha esmentat la presentació aviat d’una nova normativa de desburocratització i simplificació administrativa “construint una administració més prima i més àgil, tinc molt clar aquest canvi de mentalitat i d’estructura”. A banda d’aquesta nova gestió de l’administració, les prioritats també passen –com ha afegit Pelegrí- per fomentar la competitivitat del sector, “no hem de tenir un país subvencionat, no donar subvencions per a sobreviure, la subvenció és per a aprofitar-la, per dinamitzar el sector, donar-li eines, incentivar”. Un altra bloc prioritari d’actuació és estar al costat del sector productiu, i la formació n’és un element essencial, també passa per la incorporació de joves, per posar justícia i equitat en la cadena. En aquest punt, Pelegrí s’ha referint al recent anunci de la Comissió Europea que podria presentar una normativa per a regular els mercats de futur.

Un quart bloc o eix prioritari destacat pel conseller se centra en la conquesta dels mercats exteriors, “hem d’internacionalitzar, tenim un bon producte, i en aquesta línia l’Administració ha d’ajudar en aquests processos, i una eina molt important que tenim és PRODECA, però necessitem que les empreses i la societat s’activin, buscar fórmules per arribar a la intercooperació a nivell comercial (Afrucat)” -ha afegit Pelegrí- a l’hora que es mostrava convençut del potencial de l’aeroport Lleida-Alguaire com a element de transport de mercaderies, i de la necessitat de reforçar la inspecció i els controls dels productes de països tercers.


EL CONSELLER PELEGRÍ HA PRESIDIT L’ACTE D’ADHESIÓ DE LES ASSOCIACIONS CATALANES DE SOMMELIERS I ENÒLEGS AL PROGRAMA WINE IN MODERATION FOTO: JOAN NEBOT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa