VadeVi
Pelegrí vol fer de REGMED un centre de referència a Europa
  • CA

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presidir la Jornada inaugural del Centre de Regadius de la Mediterrània, REGMED. Pelegrí va reiterar que s’ha de parlar sobretot de futur, i aquest passa per implementar sistemes de regadiu cada vegada més eficients, i que REGMED, que dóna compliment a una resolució del Parlament, esdevé “una eina que serveix per a transferir i per a executar aquesta missió, un espai que aglutina tot el coneixement en regadius tant del Departament com de la UdL, un punt de trobada que ens permet optimitzar i millorar la coordinació d’aquesta política, d’aquestes infraestructures estratègiques”, i també un espai per a fer una anàlisi de punts febles o mancances.

El conseller va fer constar que és “un acte de continuïtat institucional perquè representa una feina feta, hem rebut un llegat de persones que han estat treballant en aquest projecte”, es va felicitar per tot el procés que ha permès dotar-se d’aquest instrument, i va afegir que crearà sinèrgies amb la fi de “maximitzar el coneixement disponible, que tots treballem en la mateixa direcció i criteri, que transferim tot el coneixement als regants i a la societat que n’ha de ser partícip, i per a difondre la importància social i econòmica de l’aigua i del regadiu”.

El titular de l’Administració agrària catalana va indicar que “hem de ser capaços d’explicar els beneficis per als regants; si el reg ha de ser un sinònim d’estalvi i d’eficiència, també ha de ser una eina útil, assumible, assequible”; i va dir que calen dos instruments: el diàleg atès que “REGMED ha de ser un centre de diàleg, un lloc de consens i també de transparència, i hem d’aguditzar l’enginy, ser imaginatius per a què el reg sigui un motiu d’eficiència però també assumible. Cal proposar noves mesures i elements. REGMED ha de ser un lloc de sinèrgies”.

Pelegrí, que també va agrair la implicació en el projecte de tots els que l’han fet possible i va remarcar la trajectòria i experiència del Departament i de la UdL en recerca sobre aquesta matèria, va fer palès que “REGMED ha de ser un model sòlid i obert, un espai de diàleg, d’opinió i de debat permanent sobre la gestió i el bon ús de l’aigua; un centre punt de referència” de les problemàtiques sobre l’ús de l’aigua a l’agricultura, i “sense excloure a ningú, vol ser un àmbit inclusiu, trobar la implicació de tots els agents”. El conseller també va manifestar que “el futur ens exigeix una millor gestió dels recursos”, i “cal que sigui un centre que ens permeti preparar-nos, avançar-nos, un centre molt ambiciós com a centre de referència a la Mediterrània, amb vocació internacional”.

El Departament i la Universitat de Lleida (UdL) van signar el passat mes d’octubre el protocol d’intencions de creació de REGMED. Els antecedents d’aquesta iniciativa es remunten a fa tres anys, quan ambdues parts van signar un protocol per a la coordinació i col·laboració entre els dos organismes per a impulsar les actuacions identificades com a prioritàries per al Pla Estratègic 2006-2012 de la UdL en matèria de ciència i tecnologia agroalimentària a Catalunya. Aquell protocol contemplava la generació d’infraestructures de R+D que siguin reconegudes internacionalment com a centres de referència pel que fa, entre d’altres, a l’ús eficient dels recursos hídrics en agricultura.

Cal tenir en compte que el Departament, a més dels seus serveis propis, disposa de l’IRTA, organisme capdavanter en l’àmbit de la recerca en tecnologia del regadiu, i de les empreses publiques REGSA i REGSEGA, especialitzades en la seva implantació. I per la seva banda, la UdL, a través de grups de recerca ubicats a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) i a les altres facultats i departaments, disposa d’una extraordinària capacitat de recerca en els àmbits referits.

Així, considerant, doncs, la important quantitat i qualitat de recursos humans, tècnics i econòmics disponibles en l’àmbit del regadiu a Catalunya, aconsella buscar el màxim de sinèrgies en aquest camp per tal de maximitzar el coneixement disponible, tot creant un centre que esdevingui referència en el seu àmbit tant en l’àmbit nacional com internacional. I finalment, el passat 14 d’abril, el Parlament de Catalunya, en el marc del debat general sobre el món agrari, va adoptar una resolució que, entre altres, instava el Govern a crear un centre d’estudis sobre els regadius a Catalunya, amb l’objectiu que aprofundeixi en aspectes com l’economia de l’aigua i del regadiu, el dret d’aigües, la qualitat de l’aigua o la tecnologia aplicada en infraestructures de reg, i transferir-ne els resultats a la indústria corresponent i als sectors agropecuaris del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa