[fitxatecnica]Guia de vins de Catalunya 2008-09. Tast a cegues.
Jordi Alcover, direcció
Sílvia Naranjo, coordinació
Tel.: 685 536 507

Preu: 10,95€[/fitxatecnica]Catalunya ja té una guia de vins pròpia. Després de diferents intents i per primer cop des de que es té constància, els vins catalans han estat recollits i valorats en una mateixa guia. Costa 10’95 euros i està disponible en més de 100 punts de venda dels supermercats SUMA i en algunes botigues especialitzades.

“Hem posat el vi al nivell de l’usuari, no hem fet una guia per a sumillers sinó per als consumidors”. Així explica Sílvia Naranjo l’esperit de la guia. Naranjo és periodista especialitzada en enologia i una de les impulsores de la primera guia de vins catalans. El seu objectiu principal és donar elements als consumidors perquè puguin escollir un bon vi. És per això que, a més del gust, l’olfacte i la vista, s’ha valorat també aspectes com el maridatge, el disseny de l’etiqueta, la informació que porta la contraetiqueta, el tap, l’ampolla i si el vi ha estat elaborat d’una manera ecològica. Però, sens dubte, el que més rebombori ha portat ha estat la valoració de la relació qualitat-preu, un aspecte que, en general, no s’acostuma a tenir en compte en les guies de vins. Per Sílvia Naranjo, “és indispensable valorar el preu perquè és un element molt important pel comprador de vins”. Tot i així puntualitza que un preu econòmic pot haver pujat la nota d’un vi però que en cap cas s’ha penalitzat un bon vi pel fet de ser car. El vi amb més puntuació, amb un 9’71, és un vi negre de criança en bóta fet amb cabernet sauvignon, merlot i ull de llebre. Es diu Ops de Loxarel 2007, és del Celler Masia Can Mayol i costa només 6’50 euros.
[[frase]]
Una altra característica innovadora d’aquesta guia, a més de valorar el preu, és que el tast s’ha fet a cegues per donar un tracte igualitari a tots els vins i per evitar que la marca influís en la decisió del jurat. Grups de 6 persones entre els que hi havia sempre enòlegs, sommeliers i distribudors van tastar i valorar gairebé 2.000 vins. D’aquests només 1.429 -els que apareixen a la guia- van superar la nota mitjana dels 6’5 punts. Una altra mesura per garantir la imparcialitat de la guia ha estat no acceptar publicitat de cellers productors de vi, el que representa tot un risc econòmic i tota una aventura.

La guia ha estat molt ben rebuda i ja s’està preparant la segona edició que puntuarà els vins que estaran a la venda durant el 2009 i 2010. La guia veurà la llum al setembre. Jordi Alcover, director i impulsor de la guia, està convençut que en la propera guia s’hi inclouran un 85% dels vins catalans, un 15% més dels que s’inclouen en la primera. D’altra banda preveuen posar en marxa de cara a l’estiu un pàgina web que oferirà gratuïtament totes les valoracions dels vins analitzats i la possibilitat de fer cerques en funció de la varietat de raïm, de la denominació d’origen o de les característiques del vi.

L’únic llibre que fins ara recollia els vins catalans és de fa 25 anys però no és un varem ni fa una puntuació sinó que més aviat és un compendi de vins i cellers. El seu autor és Jaume Siurana, qui va ser creador de l’INCAVI.


La Guia de Vins de Catalunya puntua 1.429 vins de totes les DO catalanes.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa