VadeVi
Perelada financia l’estudi «Irep en Kemet» sobre el vi a l’antic Egipte
  • CA

El projecte ‘Irep en Kemet’ (Vi del Antic Egipte) té com a objectiu documentar el patrimoni arqueològic de l’antic Egipte relacionat amb la cultura del vi i posar de manifest la importància d’aquest llegat en la regió Mediterrània. L’equip del projecte ‘Irep en Kemet’, sota la direcció de la doctora Maria Rosa Guasch Jané, està format per Sofia Fonseca i Mahmoud Ibrahim.

Gràcies al finançament del celler Perelada, la web del projecte inclourà la base de dades completa de les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egípcies i un mapa interactiu amb les fotografies.

La documentació arqueològica sobre la viticultura i l’elaboració del vi de l’Antic Egipte és una de les més extenses i antigues. La vinya es cultivava al Delta del riu Nil des del Període Predinàstic (4000-3100 aC) i, des d’aleshores, a les tombes es dipositaven gerres de vi per tal que el difunt en pogués beure en el Més Enllà.

A Egipte, el vi era una beguda de prestigi que consumien principalment la familia real i els nobles durant els àpats, i s’oferia als convidats en banquets. En canvi, el poble, en general, bevia cervesa i només bevia vi en els festivals religiosos.

A les parets de les tombes dels nobles de l’antic Egipte es troben representades escenes de viticultura i elaboració de vi que daten del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC). L’equip ha documentat i analitzat totes les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egipcies, i interpretat les dades recopilades (iconografia i textos) per entendre millor els diferents aspectes relacionats amb la producció de vi a l’antic Egipte.

S’ha creat una base de dades bibliogràfica per recopilar tots els llibres, articles, tesis, etc. relacionats amb el vi i la viticultura i l’enologia a l’antic Egipte, i una base de dades de les escenes de viticultura i enologia per documentar totes les pintures i/o relleus i també els textos associats a aquestes imatges datades des del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC).

L’any 2013 es va realizar una missió fotogràfica a Egipte, amb l’autorització del Consell Suprem de les Antiguitats (SCA) d’Egipte, per tal de fotografiar totes les escenes de viticultura i producció de vi de les tombes de l’antic Egipte. La missió es va dur a terme degut a les dificultats d’obtenció d’autoritzacions per publicar les fotografies de les escenes de viticultura i enologia, i al fet que algunes mai van ser dibuixades ni fotografiades, i per tant moltes d’aquestes escenes no estaven disponibles per ser estudiades ni publicades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa