VadeVi
Pla de Bages, la DO més competitiva als Premis Vinari 2014
  • CA

El celler cooperatiu de Rubí acollirà el tast final dels Premis Vinari 2014 el proper 15 de setembre. Foto: J.P.

La DO Pla de Bages ha estat la que ha assolit un percentatge més alt de vins classificats per al tast final dels Premis Vinari 2014. De 31 vins inscrits n’ha classificat 13, amb una ràtio del 42%, seguida per la DO Costers del Segre que classifica 14 vins dels 38 presentats, un 37% dels presentats, i la DO Empordà que en classifica el 35% (26 de 75 mostres).

S’han classificat un total de 216 vins, elaborats per 122 cellers, del total de 783 vins i vermuts catalans inscrits als premis Vinari 2014. Només un 27,6 % dels vins ha obtingut una puntuació prou alta com per passar al tast final que es farà el dilluns 15 de setembre al Celler Cooperatiu de Rubí.

En termes absoluts, les DO que més referències han col·locat a la final han estat lògicament, les que més mostres han inscrit: la DO Cava, que ha classificat 60 mostres de les 190 que va inscriure, i Penedès, amb 33 mostres classificades d’entre 176.

Val a dir, però que, mentre que, vi a vi, tots els inscrits juguen en igualtat de condicions, pel que fa a les estadístiques la DO Cava en conjunt té amb cert avantatge respecte a la resta, atès que mentre els vins de la resta de DO competeixen entre ells a les categories de vins tranquils (Blancs joves, Negres de criança, etc) els vins de la DO Cava competeix gairebé exclusivament entre ells a les cinc categories de vins escumosos (Escumosos Reserva, Escumosos Rosats, etc), amb només comptades excepcions d’alguns escumosos elaborats en altres DO.

Pel que fa als vins procedents de l’agricultura ecològica, que han de ser certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), n’han passat a la final 28 del total de 216 vins classificats, una xifra que suposa el 13%.

Els vermuts elaborats a Catalunya, la novetat d’aquesta segona edició dels Premis Vinari, han assolit també una bona representació, amb 9 mostres classificades.

122 cellers, el 10 d’octubre a Vilafranca del Penedès

Del total de 202 cellers i empreses elaboradores participants en aquesta segona edició dels Premis Vinari (un 26% més que l’any passat), 122 han aconseguit col·locar vins entre els 216 del tast final. Entre aquestes 122 empreses o cellers s’atorgaran els 156 guardons d’aquesta edició dels Premis Vinari.

Els resultats es donaran a conèixer en la gala d’entrega de premis que se celebrarà a l’auditori de Vilafranca del Penedès el divendres 10 d’octubre al vespre, en una gala que serà retransmesa en directe a tot el país a través de la Xarxa de televisions locals.

La garantia de tast a cegues i professional

Els Premis Vinari, amb l’objectiu de prestigiar i donar a conèixer la qualitat dels vins catalans, està obert a tots els elaboradors inscrits a les denominacions d’origen del Principat.

Els 783 vins participants en aquesta segona edició han estat tastats a cegues (amb l’ampolla tapada) per més de 60 tastadors especialitzats, amb el suport de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i la participació de les associacions catalanes d’enòlegs i sommeliers i de la premsa especialitzada.

La classificació d’aquests 216 finalistes s’ha decidit als set tastos a cegues de la fase prèvia que es van desenvolupar els mesos de maig, juny i juliol. Cinc dels tastos s’han dut a terme al territori d’alguna de les 12 denominacions catalanes (Catalunya, Cava, Penedès, Pla de Bages i Terra Alta) i dos més a l’establiment barceloní Monvínic, on es van tastar els vins de la resta de DO i els vermuts.

Llistat de cellers finalistes als Premis Vinari 2014

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa