Josep Maria Pelegrí va dedicar tota una tarda a conèixer la cadena de valor del suro des del bosc d’alzines on s’hi realitza la lleva, passant per una fàbrica productora de taps i fins als controls de qualitat que realitza l’Institut Català del Suro al seu laboratori.

Els boscos d’alzines catalans produiran 4.000 tones de suro, de les quals un 80% sortiran de les comarques gironines. El sector considera que les bones condicions meteorològiques, lligades al fet que el suro de més mala qualitat tindrà sortida, fan que aquesta sigui una bona campanya. Tot i això, però, tota aquesta quantitat només permetrà abastir un 15 per cent de les necessitats de la indústria. Per poder revertir la situació i evitar les importacions procedents de Portugal i Extremadura, els productors reclamen ajudes per regenerar els boscos desaprofitats i lluitar contra el corc. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, assegura que la solució passa per la “col·laboració pública i privada”.

La visita del representant de la Generalitat es va iniciar amb la mostra de l’activitat de la lleva a la seu forestal de l’ICSuro ubicada al Mas Bassets, a Cassà de la Selva, inaugurada el passat 17 de maig. A peu de bosc, el responsable de medi ambient de l’Institut, Ivan Fernandez, va fer una introducció a les característiques principals del suro com a matèria primera i seguidament es va procedir a la mostra de la lleva, una activitat sostenible i que en cap cas malmet l’arbre.

Posteriorment, es va visitar una empresa de taps a Cassà de la Selva on el Conseller d’Agricultura va poder observar els diferents processos pels que passa el suro en el procés d’elaboració i trasformació.

La jornada va finalitzar amb un recorregut per les instal·lacions de l’Institut Català del Suro i el seu laboratori a Palafrugell on s’hi van mostrar els assajos de qualitat i investigacions que s’hi realitzen.

Durant la jornada van acompanyar el Conseller d’Agricultura Josep Escorihuela, director general de Medi Natural i Biodiversitat; Jordi Bort, director general de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi); Jordi Aurich, director dels SSTT del DAAM a Girona; Manel Pretel director de l’ICSuro; Francesc Jiménez, president d’AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya), representants de RETECORK, de l’Ajuntament de Cassà de la Selva i Palafrugell, i del Consorci Forestal de Catalunya.

El Conseller d’Agricultura va reiterar l’aposta del departament per seguir donant suport al consorci Institut Català del Suro, per bé que és un centre de referència de la indústria del suro i que aquest sector al mateix temps és un clar exemple de sostenibilitat des de l’activitat d’extracció de la matèria primera fins la fabricació del producte final, el tap.


Lleva del suro FOTO: JORDI BORT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa