VadeVi
Premien un estudi de l’IRTA per programar el reg de la vinya durant tota una temporada

El passat 17 de novembre, l’Australian Society of Viticulture and Oenology (ASVO) fva anunciar que la publicació “Vineyard irrigation scheduling based on airborne thermal imagery and water potential thresholds” per al guanyadora del premi Viticultural Paper of the Year Award, a la millor publicació de viticultura, del qual Joaquim Bellvert, investigador del IRTA, n’es el autor principal.

L’estudi, elaborat per l’IRTA, amb la col·laboració de l’IAS.CSIC, ha estat escollit per un panell d’experts de la indústria entre els articles d’investigació publicats a la revitat Australian Journal of Grape and Wine Research.

L’objectiu d’aquest estudi consisteix en programar el reg d’una vinya durant tota una temporada mitjançant la teledetecció tèrmica d’alta resolució a partir d’estimacions del potencial hídric de la fulla (indicador d’estrès hídric). Per regar de forma eficient la vinya cal saber quanta aigua d’ha d’aportar, quan s’ha d’aportar i a on. L’ús de la detecció ajuda a donar resposta a aquestes tres qüestions. Així, identificar la variabilitat intraparcel·lària de l’estat hídric d’un cultiu és necessari per dur a terme un maneig del reg eficient.

En aquest estudi, una avioneta amb un sensor tèrmit va sobrevolar setmanalment una vinya de 16 hectàrees de chardonnay durant tota una temporada i es van utilitzar, per la presa de decisions de programació del reg, estimacions del potencial hídric de les fulles per a casa sector de reg.

Els algoritmes que estimen el potencialhídric de la fulla en base a la tempratura de la fulla han estat desenvolupats per diferents varietats de vinya en estudis previs i pels mateixos investigadors de l’estudi. Es van aplicar diferents tractaments de reg per analitzar l’eficiència de la metodologia proposada per a dur a terme estratègies de reg deficitari controlat, i per avaluar la freüència de vol requerida per a l’adquisió d’imatges tèrmiques per a una programació eficient.

Els resultats de l’estudi han demostrat per primera vegada que estimacions de potencial hídric de fulla a través de la teledetecció tèrmica d’alta resolució es poden utilitzar per programar el reg en temps real i adoptar estratègies sense cap efecte negatiu en la collita i en la qualitat del vi.

S’ha determinat que es recomanable fer entre cinc i sis vols per temporada, amb una freqüència qinzenal, començant quan el vigor vegetatiu de la vinya està bastant desenvolupat i permet separar els pixels purs de vegetació amb aquells que són d’ombres i sol.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa