Com més coneixement del vi tinguin els consumidors, millor. Tots els que organitzen tastos de vins i cursos d’iniciació hi estan d’acord. De fet, la majoria reconeix que l’interès ha anat creixent en els últims anys, tot i que de manera paulatina, sense estridències. La crisi econòmica ha truncat una mica el ritme però tot i així, els establiments que ofereixen curos i tastos de manera regular asseguren que acostumen a omplir totes les places.

És el cas de Vinífera que des de fa 11 anys introdueix en el món del vi a una quinzena de persones cada mes. Enric Soler, responsable d’aquest centre de formació i professor a l’Escola de Sommeliers de Barcelona CTT, assegura que “abans de la crisi anàvem molt bé però ara, tot i que el ritme és més lent, seguim omplint els cursos”. Els monogràfics mensuals dirigits a un públic molt més exclusiu i en el que es tastes vins molt cars o molt difícils d’aconseguir són el que millor funciona. Soler presumeix de no acceptar mostres de les bodegues per poder escollir els vins a tastar d’acord només amb la funció didàctica.
[[frase]]
Una de les botigues especialitzades que està apostant més fortament per la promoció dels tastos és Verema i Collita, de la plaça Joanic, de Barcelona. Documentada des del 1900, la botiga ofereix tastos gratuïts cada dimecres des del febrer. Els tastos, els dirigeix sempre un expert del celler. “Els cellers estan encantats perquè volen que algú dinamitzi el sector i els tastos s’omplen de seguida”, explica Pablo Mur, propietari de l’establiment.

Mur comenta que “com més coneixements sobre vi tingui el consumidor, més vins nous i atrevits podrem comercialitzar” i, de fet, ja ha constatat que amb els tastos augmenten les vendes perquè “la gent està més receptiva”. Ara vol iniciar un cicle de tastos de cava per parelles els dissabtes al matí “perquè és quan més moviment hi ha a la botiga i perquè no s’està fent gaire bona feina amb el cava”.

A Mas Bacus, botiga amb una llarga trajectòria pel que fa als tastos i cursos, reconeixen que els últims anys s’han inclinat més cap als tastos per a grups organitzats o empreses.

Un dels establiments de Barcelona que va néixer, el juliol del 2008, amb la filosofia de promoure el coneixement del vi és Monvínic. És per això que, a més del restaurant i el bar de vins -on poder degustar a copes fins a 30 referències que varien cada dia-, el local inclou una sala de tastos i conferències i una biblioteca amb centenars de llibres referents al vi. A més, cada dilluns ofereix un tast diferent i un cop al mes fan un curs d’iniciació de 3 hores. Tant els tastos com els cursos sempre han estat “al màxim de capacitat”, segons asseguren des de Monvínic.


Un dels tastos a Verema i Collita, en aquest cas del Castell del Remei (DO Costers del Segre) FOTO: VEREMA I COLLITA


Monvínic té 500 metres quadrats i està plantejat com a espai diàfan FOTO: MONVÍNIC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa