VadeVi
Prop de 200 persones a la jornada sobre xarel·lo

Prop de 200 persones assisteixen a la jornada tècnica sobre el xarel·lo organitzada per l’Incavi i la DO Penedès que se celebra aquest dimarts al Fòrum Berger i Balaguer de Vilafranca del Penedès. La majoria dels assistents són “enòlegs, viticultors i propietaris d’empreses de la DO Penedès i Cava principalment, però també de la DO Alella i Pla de Bages”, segons fonts de l’Incavi.

Durant tota la jornada es presentaran treballs d’investigació dedicats a la tipificació dels vins de xarel·lo, tant de caràcter físic om químic, aromàtic i organolpeptic. També es parlarà de la serva variabilitat genèrica, la caracterítzació aromàtica dels seus vins o la tipificació dels xarel·lo partint de l’anàlisi sensorial. La jornada inclourà també dues taules rodones amb la presència d’elaboradors i enòlegs. La primera sobre les diferents formes d’elaboració i la segona sobre el xarel·lo i el cava.

De fet, tot i que sovint el xarel·lo es coneix per la possibilitat d’elaborar-ne vins base per cava, permet també elaborar vins tranquils joeves o de criança, varietals o amb cupatges i també elaboracions especials com maceracions pel·liculars o fermentacions en barrica. El fet d’ésser una varietat mundialment poc coneguda i pràcticament inexistent en altres països vitícoles és actualment un fort atractiu comercial.

El xarel.lo ocupa actualment a Catalunya unes 8200ha, segons dades del Registre Vitivinícola de Catalunya difoses per l’Incavi. Les seves vinyes estan situades generalment, entre el mar i la serralada Prelitoral fins a una altitud màxima d’uns 300m i en un arc que va des l’Empordà al Nord Est fins a la Serra de Santa Marina i Les Moles del Taix al Sud Oest. Vers l’interior, generalment no s’allunya més d’uns 25-30 km de la costa.


Varietats de raïm: xarel·lo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa