Aquesta setmana passada Qalidès ha entregat els primers premis Passaport a nou personalitats i institucions que s’han distingit per la difusió i la defensa del Penedès i els vins que s’hi elaboren.

Però més enllà d’aquests premis -prou importants tractant-se Qalidès d’una associació privada i de recursos limitats- el que té valor és la creació el 2004 de la pròpia associació: 9 cellers, Albet i Noya, Avgvstvs, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus, Torres, Gramona, Jané Ventura, Jean Leon i Mas Comtal; entestats a preservar i defensar la identitat del Penedès i que van més enllà de publicitar els vins que elabora cadascun. I és que un dels problemes del sector vitivinícola penedesenc, que reflecteix en una escala més petita el del conjunt català, és la fragmentació del sector en molts elaboradors, grans i petits, que no solen promoure un projecte general, i que no s’adonen que la defensa d’una identitat comuna és la base per assolir el prestigi internacional de zones com Champagne, Bordeus o Borgonya.

És molt més fàcil vendre un model concret que un de divers. L’èxit històric dels vins de la Rioja o el més recent del vi blanc de Rueda es basa en un sol tipus de vi. Negres unidireccionals i molt clàssics en un cas i blancs elaborats amb una sola varietat, d’aromes i sensacions idèntiques per a totes les marques, en l’altre.

Però el model del vi català i penedesenc no és així. Al dinar de l’entrega de premis, al castell de Sant Martí Sarroca, es va maridar un vi de cada celler amb diferents plats. Es va fer l’aperitiu, es van menjar verdures, peix i carn, hi va haver postres de fruita i de xocolata. I amb només nou cellers dels molts que hi ha al Penedès, hi va haver un vi adequat a cada menja.

Es pot dir: “M’agraden (o no) els vins de Rueda”, però no es pot dir si agraden o no els vins penedesencs, perquè n’hi ha un d’adequat per a cada gust, per a cada consumidor, per a cada plat.

Quin és, doncs, el model a defensar? El del territori i el de la qualitat. Que cada consumidor que vulgui un blanc, un rosat o un negre de qualsevol mena sàpiga que al Penedès n’hi trobarà un, i que la marca Penedès li garanteix la qualitat. Qualitat i Penedès, precisament les dues paraules que formen el nom de Qalidès.


L’entrega dels premis Qalidès es va fer al castell de Sant Martí Sarroca FOTO: QALIDÈS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa