La projecció i l’èxit de la calçotada arreu del país serveix per promoure els vins catalans? Aquesta és la qüestió. Milers de persones es reuneixen amb grups d’amics o en família els caps de setmana de gener, febrer i març per menjar calçots i carn a la brasa. Els restaurants que ofereixen aquest menú estan plens de gom a gom i de calçots també se’n mengen a casa. Però, quin vi acompanya els calçots?

Els cellers de la zona de Valls i Tarragona, la zona que s’autodefineix com el bressol de la calçotada, asseguren que la majoria de restaurants serveixen el vi amb porró. Mantenen que encara que a dins hi hagi vins de la zona, això no contribueix a promoure els vins de denominació d’origen catalana.
[[frase]]
Per capgirar aquesta tendència, la Cooperativa de Valls, juntament amb la Cambra de Comerç de Valls, van crear ja fa anys el que ells voldrien que fos el vi de la calçotada: un negre una mica fort, fet amb ull de llebre i una mica de merlot i cabernet sauvignon, que s’anomena Xat de Benaiges. Agafant el nom de l’home que, segons es diu, va descobrir els calçots, la cooperativa voldria que el Xat de Benaiges arrelés com a vi dels calçots. Tot i així, el president de la cooperativa, Josep Martí, reconeix que “no acaba de tirar”. Diu, a grosso modo, que “pel volum que té la calçotada, se n’hauria de consumir un dipòsit de 25.000 litres cada setmana”, però segons el gerent de la cooperativa, cada any només se’n fan 1500 ampolles.

Es pot comprar a la mateixa cooperativa que, si cal, també en fa enviaments a d’altres llocs de Catalunya, però a la tradicional calçotada de Valls, la més gran i propera a la cooperativa, no el serveix. L’últim cap de setmana de gener, a Valls, se serveix el vi en ampolles individuals de 350 ml. Josep Martí reconeix que “potser caldria plantejar-se embotellar el Xat de Benaiges amb aquesta mida”, però de moment encara no està previst. Assegura que pels restaurants “el porró és més econòmic” i que, per això, és tant difícil que arreli el vi embotellat. D’altra banda, diu que “el porró fa baixar el consum” perquè no cal obrir una ampolla per cada taula, sinó que s’aprofita el mateix vi d’altres porrons.

Per altra banda, molts restaurants que fan calçotades per a grups, serveixen el vi amb porró. Al restaurant Masia Bou, situat entre Valls i Montblanc, serveixen vi de taula fet al municipi de Bot. L’encarregada explica que cada dissabte i diumenge d’hivern unes 1000 persones hi van a menjar calçots. Per això, comenta, “el porró és el més pràctic, el més econòmic i el més ràpid de servir”. D’altra banda assegura que és una “qüestió de tradició”.

Josep Maria Plana, propietari de Cal Ganxo, on també s’hi fan calçotades durant l’hivern, coincideix a dir que usen porró perquè “és típic i sempre s’ha fet així”. En aquest cas serveixen vi que prové de la Terra Alta i que compren a granel. En tots dos casos, però, els clients poden, si ho prefereixen, escollir un vi de la carta.

Qui si que serveixen vi embotellat és el restaurant Can Fèlix, segons assegura l’encarregat. Es tracta d’un negre de Segura Viudas, és a dir, de Freixenet. “El client necessita veure com el cambrer obre el vi davant seu, però després pot triar si prefereix beure’l amb porró o des de l’ampolla”, assegura.


La calçotada és un menjar una mica fort que necessita un vi potent FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa