La influència de la copa en el vi és determinant. Ho és tant que sommeliers i enòlegs de tot el món acostumen a utilitzar copes estàndard per a fer tastos professionals, com per exemple la copa Chianti de Riedel. És la copa que es comporta de manera més equitativa amb tots els tipus de vins, ja siguin blancs o negres.

Tot i això, Segura considera que la chianti és molt adequada per als professionals en què es tasten molts vins, però que “els bons amants del vi haurien de tenir una copa per blancs i una per negres a casa seva”. Pere Martínez, represent de la Schott Zweisel a Catalunya, hi està d’acord: “és molt difícil trobar una única copa que vagi bé tant per vins negres com vi blanc”, per això, recomana la sèrie de copes Diva, en el model per a vins negres i per a vins blancs. Estan pensades perquè puguin anar bé amb la majoria de vins.
[[frase]]
El millor a l’hora de comprar un joc de copes és deixar-se aconsellar pels experts i comprar-les, si pot ser, en una botiga especialitzada. Tot i així, segons Schott Zweisel, hi ha un seguit d’aspectes que cal tenir en compte: que el cantell sigui llis, perquè no sigui molest als llavis; que les parets siguin primes perquè la copa desprengui la mínima calor possible al vi; que el cristall sigui totalment incolor perquè no falsegi el color del vi i que la cama de la copa sigui suficientment alta per no haver de tocar el cos de la copa amb la mà i escalfar, així, el vi.

Segons Jordi Segura “la qualitat de la copa ve definida per la transparència, l’elasticitat, el contacte i el pes”. Per això, les copes de cristall són molt més adequades que les de vidre. D’una banda perquè és completament transparent i, a diferència del vidre, no deforma la imatge. D’altra banda, “la bona copa de cristall si la pressiones amb la mà, és una mica elàstica”, cosa que testifica la finor del cristall. Pel que fa al contacte, tant amb la mà com amb els llavis, cal que sigui agradable. I, finalment i en referència al pes, la copa ha de ser lleugera: “les copes de Riedel estan pensades perquè tinguin el centre de gravetat baix i per tant, a diferència de copes d’altres marques, s’aguanta recta, no té tendència a decantar-se”.


És aconsellable tenir una copa per a vins negres a casa FOTO: RIEDEL


Copa de la col·lecció Diva per a vins negre de Schott Zwiesel FOTO: SCHOTT ZWIESEL


Riedel recomana comprar una copa versàtil per als vins blancs FOTO: RIEDEL

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa