Josep Serra va començar a elaborar el seu propi raïm l’any 2002 en un parell de vinyes velles situades a Mollet de Peralada. Actualment ja compta amb 24 hectàrees. Any rere any, però, va comprovar que tan sols amb la venda de raïm era molt complicat que “sortissin els números” i, per això, el 2006 va decidir fer el seu propi vi amb part de la seva vinya. “La tendència de preus del raïm no era favorable, va ser quasi obligatori elaborar vi”, explica Serra.

La primera ampolla de La Vinyeta va sortir al mercat el març del 2007. Des de l’inici, el producte va tenir bona acollida, fet que ha permès que, per primer cop, la verema d’enguany, que va començar fa només dues setmanes, es destini tota al seu celler. La Vinyeta tancarà el 2009 amb la producció de 50.000 ampolles de tres tipus de vi negre, un de rosat i un de blanc, que es venen bàsicament al mercat gironí. El 2010 preveu arribar a les 75.000 ampolles. “Tot just ara hem començat a expandir-nos al Maresme, el Vallès i Barcelona i també estem provant de vendre a països europeus”. El viticultor està convençut que, tot i la crisi, la totalitat de la producció -inclosa en la Denominació d’Origen Empordà- tindrà sortida pel “reconeixement” de què gaudeixen els vins d’aquesta terra. Serra subratlla que per tenir èxit és imprescindible fer un producte de qualitat, innovador i a un preu raonable.

Lluís Espelt també va veure uns anys abans que Serra, a finals dels 90, que l’elaboració del raïm tenia un futur incert i va decidir fer una inversió de 5 milions d’euros en la creació i professionalització de la seva pròpia marca, que va batejar amb el seu cognom. “Va començar sol, només contractava temporers per a la verema”, explica el director general del celler Espelt, situat a Vilajuïga, Xavier Cepero. Una part de la producció del 1999 va destinar-la a fer el primer vi negre Espelt, que va sortir al mercat l’any 2000, i la resta a l’elaboració de vins per a altres marques.

Nou anys més tard, el celler també té el seu propi vi blanc, rosat, dolç i escumós, i només fa servir un 10% de la seva producció per a altres marques. Una de les claus del bon funcionament d’Espelt és que va apostar des del primer moment per l’exportació. Obrir mercat, però, no va ser fàcil. “Vam estar tres anys picant pedra”, recorda Cepero. Aquest any un 60% de les 600.000 ampolles que produiran es vendran a una vintena de països, com el Japó, els Estats Units, el Canadà o Finlàndia. “Farem net, no crec que ens quedem amb excedent de vi”. Les previsions del 2010 encara són més optimistes, ja que s’arribaran a les 800.000 ampolles i s’obrirà mercat a Mèxic, Singapur i Taiwan. Actualment Espelt és amb 250 hectàrees el celler més gran en extensió que forma part de la Denominació d’Origen Empordà. Hi treballen una trentena de persones i indirectament dóna feina a 90 famílies.


El celler empordanès Espelt envoltat de vinya FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa