Els Cellers de Raïmat de la DO Costers del Segre han iniciat aquesta setmana la verema, una de les més primerenques d’Europa ja que s’inicia amb la recol·lecció de Chardonnay per destinar-lo a l’elaboració de cava i que, per això, requereix menys graduació. Per enguany, les bodegues de la família Raventós preveuen collir uns 18.000 milions de quilos de raïm, una quantitat una mica inferior a la prevista -20.000 milions- però amb bones expectatives pel que fa a la qualitat del fruit. Raïmat compta des dels darrers anys amb la totalitat de les seves vinyes inscrites al Consell de Producció Integrada, fet que garanteix que tot el raïm ha estat cultivat seguint mètodes respectuosos amb la natura.

Les primeres vinyes en ser recol·lectades aquesta verema han estat les que es van veure més afectades per la pedregada de l’1 d’agost, que va afectar un 20% de les vinyes de Raïmat. El responsable de viticultura de Raïmat, Xavier Farré, ha destacat que la verema d’aquest any del celler lleidatà es presenta amb una qualitat “excel·lent” a conseqüència del contrast tèrmic entre el dia i la nit que hi ha hagut i que ha afavorit una bona maduració del raïm. Aquest fet donarà uns vins amb un gust intens i amb una alta graduació i acidesa sobretot en vins blancs. Pels negres encara és d’hora per saber-ho amb certesa ja que el raïm encara està madurant, ha explicat el responsable de viticultura del celler.

Després del Chardonnay, es seguirà amb la collita de les varietats Anouar, Ull de Llebre, Merlot i s’acabarà amb la recol·lecció de la varietat Cabernet Sauvignon que finalitzarà a l’octubre. Als voltants del setembre també es recollirà la varietat Albariño que també s’elabora a Raïmat, sent un dels pocs cellers de l’Estat fora de Galícia en fer-ho.

Reducció del consum energètic
Després que l’any passat el celler lleidatà ja inclogués totes les seves vinyes dins la Producció Integrada -esdevenint l’extensió més important a l’Estat inscrita en aquest tipus d’organismes-, en aquesta campanya, Raïmat ha anat incorporant més activitats en favor de l’agricultura sostenible.

El celler ha intensificat el darrer any diferents mesures per no haver de regar tant, per estalviar tractaments químics a la vinya, per limitar el nombre de passades amb el tractor i evitar l’erosió del sòl. També s’està treballant en un projecte de recerca en estratègia i gestió del reg, salinitat i coneixement del terrer mitjançant eines de teledetecció.

D’altra banda, Farré ha explicat que estan instal·lat al conjunt de les vinyes un sistema que farà que el reg es faci per pressió natural, és a dir per decantació, sense necessitat de bombejar aigua, reduint així el consum energètic. Està previst que les obres per instal·lar tot aquest nou sistema al conjunt de les més de 2.200 hectàrees de vinya de Raïmat duri uns tres anys.


Un tractor aboca el primer raïm de les vinyes de Raimat FOTO: SALVADOR MIRET / ACN


El responsable d’enologia de Raimat Xavier Farré analitzant les vinyes FOTO: SALVADOR MIRET / ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa