Albet i Noya, un dels primers cellers catalans i de l’Estat a aplicar la viticultura ecològica en l’elaboració dels seus vins, acaba de fer un pas més en el seu camí cap a la producció sostenible i el foment de la biodiversitat. Gràcies a l’assessorament del biòleg i especialista penedesenc en ratpenats Xavier Bayer i aprofitant les caixes de fusta dels vins del celler, el celler impulsa el control dels insectes a través dels ratpenats.

“La primera vegada que vaig sentir parlar d’aquest tema va ser en una jornada sobre viticultura que es va fer a Gratallops i de seguida em va interessar”, explica Josep Maria Albet. L’investigador del Museu Natural de Granollers va explicar un assaig que es va fer amb gran èxit als arrossars del Delta de l’Ebre i l’experiència en plantacions de cotó, blat i cafè als Estats Units.

Es tracta d’oferir a aquests mamífers les millors condicions perquè a les vinyes d’Albet i Noya s’hi sentin com a casa. El motiu és que els ratpenats, que surten a caçar durant la nit, són depredadors de diferents insectes, entre d’altres les papallones del corc del raïm que causen el fong de la botritis o podrit a la vinya.

“Amb l’ajuda de Xavier Bayer, un naturalista i biòleg de Vilafranca que havia fet un estudi de la fauna de Subirats, hem investigat quines espècies de ratpenat són més freqüents a les vinyes i hem començat a posar cases de fusta perquè serveixin de niu per als ratpenats”, explica Josep Maria Albet.

Perquè són útils els ratpenats
L’objectiu és afavorir les poblacions d’algunes de les 15 espècies de ratpenats que ja viuen a Subirats, especialment el ratpenat soprano (Pipistrellus Pygmaeus), que és el més abundant a la zona i pot arribar a menjar fins a 132 papallones en una nit, segons Flaquer. No es tracta pas d’eliminar les papallones de corc, sinó de disminuir-ne la població perquè d’aquesta manera el control pel sistema de confusió sexual (desprendre feromones per desorientar els mascles de les papallones de corc) seran més efectius. “En Xavier Bayer ja ens ha dit que encara trigarem com a mínim un any a veure els resultats, però com que les vinyes són ecològiques hi ha moltes possibilitats que funcioni perquè hi ha més insectes i no estan contaminats per productes químics”, diu Albet.

Però no només això, sinó que ja s’està pensant en crear un “vertader hotel de luxe per aquests animalons”. Es tracta d’una casa en runes a prop de les vinyes que podria hostatjar una gran colònia -tant al pis superior, a l’estiu, com al soterrani a l’hivern-. La rehabilitació ha de començar properament. Els ratpenats estan estrictament protegits i per això les vinyes ecològiques són un entorn molt adequat, ja que no són enverinats pels insectes contaminats amb insecticides.


Els nius que instal·la Albet i Noya estan fets amb les caixes reciclades del propi celler FOTO: ALBET I NOYA


Josep Maria Albet i Noya sota una de les capses que han instal·lat per als ratpenats FOTO: ALBET I NOYA


Brotitis en un cep de Riesling FOTO: TOM MAACK

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa