Reacció «superpositiva» a l’anunci de la visita del tastador Neal Martin

Representants del sector vinícola català celebren la propera visita del representant de Robert Parker a Catalunya que ha gestionat l'AVC

El representant de Robert Parker tastarà vins de totes les DO catalanes Foto: DO Montsant

El sector vinícola català ha respost molt positivament a l’anunci de la imminent visita de Neal Martin, el nou tastador de vins de Robert Parker que, tal i com va avançar ahir VADEVI.cat , té previst fer dues estades a Catalunya, una aquest mes de febrer i una altra al març, per visitar diverses DO i tastar vins de totes les DO catalanes.

Aquesta visita, que ha estat gestionada per l’Associació Vinícola Catalana (AVC), portarà per primer cop a Catalunya Neal Martin, el tastador de vins que ha substituït Jay Miller, que va plegar de Robert Parker després d’una polèmica visita a diverses DO espanyoles. Núria Ruíz, responsable de promoció exterior de l’AVN, ha volgut recalcar la “professionalitat” del nou enviat de Robert Parker, mentre que Jordi Bort, director de l’INCAVI, entitat que en el seu moment va gestionar la visita del Jay Miller ha titllat de “superpositiva” la nova visita, per la “repercussió” que tindrà en el mercat exportador.

Bort, que desvincula l’organisme que dirigeix de cap gestió relacionada amb la nova visita malgrat estar-ne al corrent, recalca el seu objectiu d’aconseguir que Neal Martin visiti “totes les DO catalanes” en un futur, ja que aquest cop només visitarà el Priorat al febrer i Montsant, Costers del Segre i Penedès al març. En tot cas, Ruíz recalca que si només es visiten quatre DO és “per problemes d’agenda” i que està garantit “que es tastin vins de totes les DO catalanes”.

Valoracions des del territori

També des de diverses DO s’ha acollit amb valoracions molt favorables l’anunci. Així, Jaume Domenech, president de la DO Montsant, s’ha mostrat molt satisfet, tot ressaltant la “promoció que pot fer dels vins de la nostra DO” i insistint en que “és molt bo que es coneguin els vins in situ , i això és especialment important per als cellers petits”. Així mateix, des d’una altra de les DO que rebran Martin, Costers del Segre, la seva secretària tècnica, Olga Codina, ressalta que “l’anterior visita [la de Jay Miller] va ser molt positiva”, i per tant “ara que vindran a visitar-nos tindrà un impacte molt positiu”, a més del component “estimulador per als cellers”, tot recordant que els clients i els restauradors dels Estats Units “es basen molt en les valoracions de Robert Parker”. I des de la DO Penedès, el seu director, Francesc Olivella, es mostra “content que ens vinguin a visitar pel prestigi que això representa per als vins del Penedès”. Olivella, que recorda que un 30% dels vins de la seva DO es dediquen a l’exportació, reconeix la importància que tindrà l’estada “d’un professional prestigiós com l’enviat de Robert Parker”.

Aquestes valoracions positives també arriben a aquelles Denominacions d’Origen que tot i oferir els seus vins a Neal Martin, no el podran acollir en els seus territoris. “L’important és que tasti els vins”, assegura Núria Macau, secretària tècnica de la DO Empordà, que reconeix que “és millor que visiti els cellers, però de tota manera prioritzem el tast, això és el més positiu”.

Similar reacció ha tingut Pancho Campo, qui va ser intermediari en la visita de Jay Miller, anterior representant de Robert Parker, un viatge que va acabar en polèmica per una presumpte qüestió de cobraments com a condició prèvia per visitar cellers en determinades zones de l’Estat espanyol. Campo, que continua en contacte amb Robert Parker considera “superimportant” que ara es faci “una nova visita”, ja que el considera “com la referència més important a nivell internacional”. A més, es felicita que aquest cop l’enviat sigui Neal Martin, “un professional seriós i assenyat”.

Nou comentari