VadeVi
Recuperades 3 barraques de vinya de pedra seca al Bages

Voluntaris recuperant les barraques de vinya al Bages. Foto: voluntaris d’AMPANS">

Onze voluntaris del camp de treball internacional de la finca Urpina d’AMPANS, a Sant Salvador de Guardiola, han aconseguit restaurar 3 barraques de vinya de la finca, amb l’assessorament d’un tècnic expert, Andreu Barnaus, en la recuperació de barraques de pedra seca. També han desbrossat la font d’Urpina i el seu entorn, i han condicionat el camí d’accés a la font des de la masia.
La finca Urpina, on AMPANS té les vinyes amb les quals elabora els seus vins, té un important passat vitivinícola, com la major part de la comarca del Bages. A finals del segle XIX, abans que aparegués la fil·loxera, hi va haver un gran auge de la producció de vi que va suposar que el 90% de la superfície de la finca Urpina estigués ocupada per vinyes. S’aprofitaven tots els indrets, per pendents que fossin, per plantar-hi ceps. A causa dels forts pendents, havien de fer marges de pedra seca perquè el terreny fos aprofitable.
La vinya, en aquelles condicions, requeria molta mà d’obra. Per això la finca estava segmentada en parceries de mida relativament petita. Cada parcer tenia la seva vinya i a cada vinya s’hi construïa una barraca de pedra seca que servia com a aixopluc en cas de mal temps i com a magatzem d’eines. Les vinyes al llarg del segle XX, es van anar abandonant, i amb l’abandó de les vinyes, les barraques es van anar deteriorant i moltes, s’ensorraven soles. Tot i que n’han desaparegut moltes, actualment a la finca hi ha més de 20 barraques de vinya. La majoria es troben a dintre el bosc.
El camp de treball s’ha dut a terme amb la col·laboració del Servei Civil Internacional Catalunya. Els 11 joves provenen de diferents països: Itàlia, Eslovàquia, Rússia, Turquia, Suïssa, Dinamarca i Espanya, i van arribar a l’Urpina el passat 21 de juliol. La seva estada finalitza el diumenge 3 d’agost.
La finalitat del camp de treball internacional, impulsat des d’AMPANS, és doble: d’una banda, la recuperació de l’entorn i del patrimoni històric de la finca, en concret de la font de l’Urpina i de dues barraques de vinya de pedra seca, i de l’altra, fomentar la sensibilització mitjançant la relació i la convivència amb les persones amb discapacitat intel·lectual, que també afavoreix la socialització de les persones que hi viuen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa