BCN Degusta es consolida com a fira gastronòmica oberta al consumidor final Foto: BCN Degusta

Maridar un vi dolç amb unes bones neules és una opció guanyadora a les portes de Nadal però el projecte de Casa Graupera va molt més enllà.

Productores de torrons des de 1895 -actualment en tenen més de quaranta en cartera- les quatre germanes d’aquest negoci familiar de Mataró també fan neules i és amb aquesta galeta que volen fer la revolució.

La Teresa Graupera venia del món de l’art quan es va incorporar a l’obrador l’any 93. “Aleshores em van ensenyar a fer neules amb un pal i al cap d’un any ja no podia aguantar fer-les amb la mateixa forma, llavors van començar a sortir neules rares”, explica.

Ara és la directora artística de les que anomenen “joies gastronòmiques” i no és estrany: estan elaborades de forma artesanal, d’una en una, i cadascuna té el seu disseny i els seus ingredients segons l’estació en la que proposen descobrir-la. I és que les germanes Graupera estan convençudes que es pot desvincular la neula de les festes nadalenques i convertir-la en una bona opció de sobretaula al costat d’un bon vi dolç.

Les neules de tardor, per exemple, farcides de xocolata i poma de Girona, les acompanya d’una mistela elaborada amb garnatxa de l’Empordà i suc de poma, de les mateixes pomes amb que s’elaboren els dolços. Tot plegat presentat de forma delicada, amb un embalatge blanc i minimalista que inclou dues copes per al tast. “De resultes d’aquest producte ara ens està passant al revés”, explica la Teresa Graupera, “molts productors agrícoles i de vins s’interessen per formar part del projecte”.

El vi com a part del producte

Una alternativa al maridatge és integrar el vi dins el producte. Això és el que fan les tres sòcies del Pansdevi, una iniciativa del Penedès que és present a qualsevol fira d’anomenada. Encara no fa mig any que l’Eva Ràfols, la Fina Ruíz i la Maria Fustero van començar a comercialitzar el pa de vi, coincidint amb les festes de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, però ja s’han fet un nom en el sector alimentari.

L’elaboren incorporant el vi a la fermentació de la massa tot i que, com explica la Maria Fustero, “el resultat no té gradació alcohòlica perquè l’alcohol s’evapora quan posem el pa al forn”. Ara en fan de dues varietats: el pa de Xarel·lo, molt indicat per acompanyar formatges, o el d’Ull de Llebre, idoni per acomboiar embotits i patés. Més enllà del pa, al Pansdevi ja fan incursions en altres productes, com les magdalenes o, ara que ve Nadal, el Torrodevi, un torró de xocolata amb panses que incorpora vi moscatell.

La unió fa la força

Una altra opció per donar-se a conèixer en fires com el Degusta Barcelona és la d’agrupar oferta per reduir despeses. El Petit Celler, un distribuïdor de Manresa que fa pocs mesos que ha obert una segona botiga a la capital catalana, ha plantat un estand al saló pensant en les oportunitats que ofereixen els brindis de Nadal i l’ha ofert de paraigües a una dotzena de productors de cava.

“De cara a les festes ens ve molta gent amb un pressupost per ampolla i els donem la possibilitat de tastar diverses opcions i així poden comprar convençuts que el cava escollit s’adequa al preu i al gust”, comenta el gerent d’El Petit Celler, que després n’organitza l’entrega a domicili. Sergi Lozano creu que tots plegats han trobat una bona fórmula, “aquí hi ha 12 cavistes amb qui compartim la inversió de venir al saló, tots ens ajudem”. La idea és exportar la Festa del Cava que aquest distribuïdor organitza cada any a Manresa. “Allà reunim fins a 35 cavistes i venen més de 1.000 persones que poden tastar tots els caves que volen i comprar-los per un dia a uns preus molt agressius”, explica Lozano.

Nosaltres, com el vi…

Una altra iniciativa per sumar esforços que enguany s’ha presentat al Barcelona Degusta és el Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural. A hores d’ara aplega nou petits productors però esperen ampliar la llista en breu. En aquest cas però, la voluntat del GECAN no és tant comercialitzar els productes dels seus associats com donar-se a conèixer, sobretot a efectes de reclamacions que volen fer a les institucions. “La principal és que la Generalitat reconegui les nostres cerveses com un producte artesà, com es fa amb formatges i embotits”, explica Miquel Àngel Del Castillo, el secretari del gremi. Volen que es reguli la cervesa artesana com una cervesa sense filtrar i sense pasteuritzar que s’elabora en fabriques d’un volum petit.

El GECAN ja ha començat els contactes amb la Generalitat i asseguren que hi han trobat bona predisposició. “Ens agradaria ser com els petits cellers de vi i cava, que també són un producte artesà, equiparar-nos a aquest sector”, apunta Del Castillo. Fins ara ningú havia demanat cap regulació perquè la cervesa artesana era un producte que no existia a Catalunya però ara es va consolidant. “Som tots petits productors i som molt emprenedors”, assegura el cerveser, “estem començant però s’ha de ser una mica valent tal i com estan les coses”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa