A petició de l’INCAVI, i per intermediació del Departament d’Agricultura, el Ministeri del ram ha publicat en el seu darrer Reial Decret de Potencial de producció vitícola (RD 313/2016) la incorporació a l’annex XIX “Clasificación de las variedades de vid. Variedades de uva de vinificación. 9. Catalunya”, de les varietats següents:

Alcañón (trobat blanc)

A més de Catalunya, es conrea a l’Aragó i País Valencià. Varietat de brotació tardana i verol i maduració mitjana respecte a la macabeu. De producció mitjana-alta respecte a la del macabeu. Amb graus situats entre 11,5 i 12,5 %v/v i IPT entre 5 i 7. Potencialment adequada per a vins monovarietals o plurivarietals.

Garró (mandó)

A més de Catalunya, es conrea al País Valencià. Varietat de brotació mitjana i verol i maduració mitjana respecte a l’Ull de llebre. De producció alta respecte a la de l’Ull de llebre. Amb graus situats per sota de 12%v/v i IPT inferiors a 45. Potencialment adequada per a vins monovarietals o plurivarietals.

Giró ros

A més de Catalunya, es conrea a les Illes Balears. Varietat de brotació mitjana i verol i maduració mitjana. De producció alta respecte a la del macabeu. Amb graus situats per sobre de 12,5%v/v i IPT entre 5 i 7. Potencialment adequada per a vins monovarietals joves o d’envelliment.

Vidadillo (garnatxa del Po)

A més de Catalunya, es conrea a l’Aragó i La Rioja. Varietat de brotació mitjana-tardana i verol i maduració mitjana-tardana respecte a l’Ull de llebre. De producció alta respecte a la de l’Ull de llebre. Amb graus superiors a 13%v/v i IPT superiors a 55. Potencialment adequada per a vins monovarietals o plurivarietals, tant en vins joves com amb envelliment.

Xarel·lo rosado (xarel·lo vermell, cartoixà vermell, pansa rosada, pansa rosa…)

L’àrea de conreu es troba limitada a Catalunya. Varietat de brotació mitjana-tardana i verol i maduració mitjana respecte a la Macabeu. De producció mitjana respecte a la del Macabeu. Amb graus inferiors als 11,5%v/v i IPT entre 5 i 7. Potencialment adequada per a vins monovarietals o plurivarietals, tant en vins joves com en vins escumosos.

A banda d’aquests incorporacions de varietats tradicionals, també s’han incorporat al llistat de varietats per a Catalunya les varietats foranes marselan i vermentino.

Cadascuna d’aquestes varietats ha estat estudiada per l’INCAVI en diverses parcel·les de diferents Denominacions d’Origen, de tal manera que la incorporació d’aquestes als diferents Plecs de Condicions, en cas que algun Consell Regulador en tingués interès, s’haurà d’avaluar cas per cas.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa