“La imatge del vi entre els consumidors ha millorat notablement i actualemnt a gairebé ningú li estranya ajuntar els vocables vi i salut”, segons expliquen els responsables de la Fundació per la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN). Aquesta fundació té per objectiu fomentar el consum moderat de vi i difondre entre els consumidors, però també a la societat en general, els beneficis que té per la salut el consum moderat de vi.

El vi està reconegut com un aliment més dins la piràmide de la Dieta Mediterrània des del 1993, després de la Declaració de Barcelona sobre la Dieta Mediterrània firmada per la OMS i la FAO durant el Primer Congrés Internacional de Barcelona sobre la Dieta Mediterrània. Es considera que la seva composició i les seves aportacions nutritives, sempre i quan es consumeixi amb moderació i acompanyi una dieta equilibrada, és beneficiosa per la salut.

El vi cobreix les necessitats energètiqeus de l’organisme, necessitats plàstiques i protectores. Està compost en la seva major part d’aigua i el nombre de constituents es xifra per centenars. Pel que fa a la seva composició mineral, destaca el potasi com a dominant, i també els àcids orgànics, sals minerals, etanol i glicerol.

Nombrosos estudis científics han demostrat que un consum moderat de vi ajuda a disminuir el colesterol LDL, un colesterol que afavoreix les malaties cardiovasculars i coronàries. De fet, segons FIVIN, diferents estudis científics demostren que el consum moderat de vi “redueix fins a un 11% el risc de patir malalties cardiovasculars”. També contribueix a disminuir els mecanismes implicats en el fenomen de coagulació i agregació plaquetària que obstrueix els petits vasos sanguínis (trombos).

Wine in moderation
La Fundació FIVIN, creada al 1992 i integrada per cellers, consells reguladors i professionals de diferents punts de l’Estat espanyol, orienta les seves activitats a la valoració, des d’un punt de vista científic, dels possibles efectes protectors sobre la salut que té el consum moderat de vi. A més, dedica bona part dels esforços a donar a conèixer aquests beneficis a la societat, organitzant i participant en conferències, tallers, jornades i tastos de vi. Recentment la part principal del seu projecte consisteix en la participació i difusió del programa europeu Wine in Moderation. Es tracta d’una iniciativa que, sota el lema “El vi només es gaudeix amb moderació”, treballa per a la promoció de la responsabiltiat en el consum de vi i per educar als interessants i a la societat en general dels riscos per a la salut que té el consum excessiu de vi.

El Club FIVIN creat el 2003 i destinat exclusivament a professionals de la salut com metges, farmacèutics o nutricionistes, entre d’altres, ja compta amb més de 4000 metges inscrits que reben regularment informació actualitzada sobre els avaços en el camp de la investigació dels beneficis del vi.


El vi és un dels aliments centrals de la dieta mediterrània FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa