L’escriptor Matthew Tree amb el xef del restaurant Bohèmic, Francesc Gimeno Foto: COMRàdio

El programa de gastronomia i diàleg de COMRàdio Dinem i en parlem, que aquesta setmana es desenvolupa a la cuina del restaurant barceloní Bohèmic, té com a convidat l’escriptor anglès afincat a Catalunya Matthew Tree, que conversa amb el xef Francesc Gimeno, el Mandu.

El cuiner ha proposat a l’escriptor un plat amb cert aroma anglès, un xai amb compota de poma, puré de patates i salsa Worcestershire. Per a aquest convidat i aquest plat, el director de VADEVI.cat, Joan Nebot, proposa un vi negre “íntegrament català i amb caràcter molt català, un DO Penedès, el Parató Samsó 2008” i, al fil de la conversa de Tree, que assegura que l’anglès d’Anglaterra cada cop adopta més americanismes arrencats del món del beisbol i com a més l’anglès adopta paraules del francès “per semblar més fi”, Nebot aprofita per reivindicar la catalanitat i l’ús del mot “carinyena”.

“El vi que us presento és un monovariteal de samsó -apunta el director de Vadevi.cat-, però això del samsó, de fet, és el que sempre hem anomenat ‘carinyena’, però com que a l’Aragó existeix la Denominacio d’Origen Cariñena, i segons la normativa el nom d’una DO no pot apareixer en vins que no siguin d’aquesta DO, ens han prohibit aquesta paraula, tot i que segurament fa cinc-cents anys que en català en diem carinyena, i s’ha adoptat el terme samsó, que ve del francès cinsaut, i que a més a més fa referència a una altra varietat. “Jo reivindico que en diguem carinyena, com s’ha dit tota la vida”, afegeix Nebot.

El director de Vadevi.cat, assenyala també que aquest raïm “practicament està desaparegut al Penedès”, i explica com han sobreviscut i excel·lit les vinyes de Parató: “El celler es va fundar el 1975 i a partir del 1977 Torres els comprava el raïm, perquè necessitava molta carinyena per fer el Sangre de Toro. Anys més tard, però, quan el Sangre de Toro va passar a ser DO Catalunya i per tant podia comprar aquest raïm en altres indrets o perquè el propi Torres ja en tenia, ja no interesava la carinyena de Parató. Les vinyes però, van quedar alla, i passats els anys, es van adonar que tenien vinyes de trenta anys mig oblidades que ara ens donen aquesta petita joia”.

El Parató Samsó 2008 és un monovarietal de carinyena de la DO Penedès amb dotze mesos de criança en bóta de roure i té un preu aproximat de 10 €.

Es pot escoltar l’àudio del programa sencer al bloc del Dinem i en parlem .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa