La localitat de Sant Sadurní d’Anoia acollirà el primer Centre d’Interpretació del Cava de Catalunya, ara en construcció, que pretén aprofitar el gran volum de turistes que visiten les múltiples caves de la localitat i, a més, incrementar així els atractius de la zona.
A més de repassar la història del cava a l’Alt Penedès i explicar la festa de la fil·loxera, típica tradició de Sant Sadurní d’Anoia, el centre servirà també per mostrar el folklore de la zona i exposar els elements festius d’aquesta localitat. Per a l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Joan Amat, el centre no vol ser un museu tradicional, sinó que es tracta de crear un espai viu i amb innovació constant que reculli, de moment, entre un 10% i un 20% de les visites anuals que rep el municipi, xifrades entre 250.000 i 300.000 persones. A part del Centre d’Interpretació del Cava de Catalunya, l’edifici també acollirà l’oficina de turisme de Sant Sadurní. [[frase]]
Segons que ha informat l’alcalde durant una visita a les obres a l’antiga Fassina de Cal Guineu, el nou edifici serà un immoble neutre, sense finestres, però molt lluminós i sobretot vol ser molt diferent a les naus agràries amb les quals haurà de conviure a la zona. L’ajuntament el va comprar el 2004 per 600.000 euros i les obres d’acondicionament compten amb un pressupost de 1.128.000 euros. Segons l’arquitecte municipal l’immoble estava en molt mal estat i va ser molt important treballar per recuperar la finca, però sense haver de modificar-lo.
El centre s’inaugurarà l’abril del 2011
Segons l’alcalde de la ciutat, es preveu que el centre d’interpretació s’inauguri a l’abril del 2011. Actualment s’està finalitzant la consolidació de l’edifici. Aquesta fase, que va començar el 2007, ha consistit en reforçar l’estructura de l’edifici, reconstruir les cobertes, recuperar les façanes i el porxo i adequar de l’edifici als nous usos i normatives.
Després d’aquesta fase vindran les fases per dur a terme l’edifici dels serveis de turisme, l’edifici annex (celler, Fassina i sala tècnica) i el Centre d’Interpretació del Cava pròpiament dit, que preveu tant un projecte museogràfic com obres d’adequació de l’ús.
A més, en el projecte s’hi han recuperat antics sistemes de recollida i de transport de vi, que eren unes conduccions enterrades als murs que ara s’han respectat i que es podran visitar a partir de la inauguració del centre el 2011.
Edifici històric vinculat al vi i al cava
El singular edifici de la Fassina de Cal Guineu és un immoble construït per Pere Mir i acabat el 1814. Inicialment va ser destinat a la construcció d’un gran aparell de destil·lació de vinagre i aiguardent, i també per a premsa d’oli, però aquesta ja en menor quantitat. Al 1814 es va dur a terme la primera fase, ja amb la Fassina i els porxos, i en la segona fase, a mitjan del segle XIX i principi del XX, es va construir el celler i la part del cava.
La façana de l’edifici del carrer Sant Pere va formar part de les muralles de Sant Sadurní durant la tercera guerra carlista (1872-1875) i va funcionar ininterrompudament fins a 1965 per a l’elaboració de vins. Des de 1984 fins a l’any 2000 va ser llogat per Pere Llopart per a la criança de cava i el 2004 l’ajuntament de Sant Sadurní va adquirir l’edifici per convertir-lo en aquest centre del cava.
El Centre d’Interpretació del Cava s’inaugurarà l’abril del 2011 FOTO: MARTA PICH