La vila d’Scala Dei serà aquest diumenge, 31 d’octubre, a partir de les 11 del matí, l’escenari de la segona edició de la Festa del Vin Blanc de La Morera de Montsant i Scala Dei. Els cellers i productors dels dos municipis i el Patronat Municipal de Turisme Rural de La Morera de Montsant van acordar l’any passat organitzar per primera vegada la Festa del Vin Blanc, que va gaudir de bona acollida entre els aficionats als vins del Priorat. Aquests dos nuclis es van afegir a d’altres pobles de la DOQ que fomenten la difusió dels seus vins a través de mostres populars. La segona edició d’aquesta festa oberta al públic en general tornarà a fer-se al Local Social del nucli d’Scala Dei.

La Morera de Montsant i Scala Dei van decidir organitzar cada any la mostra del Vin Blanc. La primera edició es va fer també a Scala Dei, localitat que va veure néixer al segle XII la Cartoixa on els monjos seguidors de la regla de Sant Bru van establir nous mètodes de conreu del vi i van donar nom a un dels vins més reconeguts del món en l’actualitat.

Els cellers de La Morera i Scaladei oferiran tastos dels seus vins. Els visitants podran llogar la copa per fer-los i, a més, hi haurà degustació de productes típics del poble. El Consell Regulador de la DOQ Priorat, el Parc Natural de la Serra de Montsant i agrobotigues de la zona disposaran també d’estands propis en aquesta trobada. La celebració s’acabarà cap a dos quarts de dues del migdia amb un ball aperitiu amentizat pel grup de música tradicional del Pirineu “La Sonsoni”.

Un estudiós local, Joan Ferran Mercadé, ha documentat recentment els orígens, el procediment d’elaboració i les característiques del Vin Blanc” (o Vimblanc). Es tracta d’un vi dolç sense alcohol que seguia un procés de producció artesanal ara ja gairebé perdut del tot, encara que s’ha mantingut en algun celler de la zona de La Morera de Montsant.

L’explicació de Joan Ferran Mercadé és la següent: “Era el primer vi que s’encetava després de la verma i el costum era tastar-lo la vetlla de Tot Sants amb les castanyes torrades. Del vim blanc nou se n’acostumava a fer obsequi d’una ampolla als familiars i coneguts que no n’elaboraven. En família, després de resar el rosari en record dels difunts, es menjaven les castanyes torrades a la paella foradada acompanyades de traguets del vim blanc nou encara una mica tèrbol. Les castanyes resultaven més mengívoles si es tapava la paella amb fulles de col. Per assegurar-ne la provisió, la gran majoria de les cases del poble tenia algun castanyer plantat en els costers de llicorell. Diu la saviesa popular que calia plantar-los en un indret que estigués situat d’esquena al mar.De Vimblanc sempre n’hi havia una ampolla al rebost per al consum habitual. Al llarg de la tardor i de l’hivern, a les tardes, es feia la torrada amb vim blanc que era una de les maneres de berenar. De la mateixa manera també podia acompanyar la torrada que de bon matí es prenia abans d’anar a treballar. També se n’anava fent el consum a taula, especialment en els dies festius, acompanyant els dolços tradicionals. Se’n bevia a les rondes de tast que alguns dels homes del poble feien a les tardes o als vespres dels diumenges”.

D’aquesta manera, el Vin Blanc tindrà un protagonisme especial diumege a la Festa de La Morera de Montsant i Scala Dei. Aquesta trobada funcionarà de manera similar a les diverses celebracions que durant l’any es fan a la DOQ Priorat per difondre els vins dels diferents pobles. Recentment s’han fet la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga a Poboleda (el passat setembre) i la Nit dels Vins de Torroja (el passat mes d’agost), mentre el pròxim dia 13 de novembre tindrà lloc Tasta Porrera, mostra de vins i de gastronomia local Aquestes celebracions populars representen una ocasió de conèixer els trets més propis dels vins de les localitats de la DOQ Priorat.

La tipicitat dels vins locals de la DOQ Priorat és una de les característiques més reconegudes pels experts d’arreu del món: en aquest sentit, el Consell Regulador de la DOQ Priorat va aprovar l’any passat la zonificació de la denominació d’origen amb 12 indicacions diferents que permeten als elaboradors indicar la vila de procedència del seu vi amb l’expressió “Vi de la Vila” just darrere del nom del poble. Aquesta indicació permet reconèixer els esforços dels productors locals per garantir la fidelitat dels vins als territoris d’origen, al terrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa