VadeVi
Serà voluntari etiquetar els vins rosats tradicionals per distingir-los de les mescles de blancs i negres

Fins ara els vins rosats s’havien d’elaborar exclusivament a partir de varietats de raïm negre. Després de deixar-lo macerar durant unes hores, el pigment de la pell del raïm impregnava el most i li donava el color rosat. Fins ara, però, aquesta tècnica d’elaboració ja no serà l’única.

Tot i l’oposició dels elaboradors de rosats de gran qualitat, especialment els cellers francesos, la Unió Europea ha aprovat una llei que permetrà que els vins rosats s’elaborin barrejant vins negres i vins blancs. Aquest cupatge, però, només estarà permès per a vins de taula, no per als de denominació d’orígen.
[[frase]]
Després de les protestes dels elaboradors de rosats, els Vint-i-set han donat el seu vistiplau a la implantació d’un etiquetatge de caràcter voluntari per a distingir el vi rosat elaborat amb tècniques tradicionals d’aquell obtingut a partir de la barreja de vi negre i blanc. Aquest etiquetatge “voluntari”, “entrarà en vigor a partir del 1 d’agost” i distingirà el rosat tradicional del rosat per cupatge, segons fonts comunitàries.

Tot i que la normativa europea és de caràcter voluntari, les mateixes fonts han precisat que un Estat membre podrà fer obligatòria la referència al vi ‘tradicional’ o ‘per cupatge’, però només per a aquells vins produïts en el seu territori.

La mesura haurà de ser ratificada en els pròxims mesos, després que la UE informi d’aquesta decisió als seus socis comercials en l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que tenen un termini de 60 dies per a donar la seva opinió referent a això.

Fins a ara, la Unió Europea prohibeix barrejar negres i blancs per a produir rosat de taula però es permet la importació d’aquest tipus de vins procedents de països tercers, ja que l’Organització Internacional del Vi i la Vinya (OIV) si que permet la tècnica per als rosats de taula. Brussel·les assegura que ha preparat aquesta nova normativa per a adaptar-se a aquestes regles internacionals.


Fins ara els rosats no es podien elaborar barrejant vins negres i vins blancs. Ara la UE ho permetrà FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa