VadeVi
Serret i Forcadell reivindiquen el paper de la dona en el món rural
  • CA

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha fet avui una crida a les dones a participar en els llocs de representació i de decisió i a “liderar les estratègies de desenvolupament de les nostres comarques, especialment les rurals, on la presència activa de les dones és fonamental per a garantir-ne el futur i, sobretot, el relleu generacional“.

La consellera, que ha obert aquest divendres la jornada commemorativa del Dia de la Dona Rural juntament amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha afirmat que “els nostres pobles, les nostres cooperatives, les nostres empreses i explotacions necessiten que les dones hi siguem molt presents i que fem valer la nostra capacitat d’emprenedoria”.

La consellera ha destacat que el món rural és la base d’un ampli ventall d’activitats econòmiques i que “és justament en aquest model d’indiscutible progrés, on les dones representem un paper principal, perquè aportem coneixement del territori, formació especialitzada, capacitat d’innovació i diversificació, cura del medi ambient i qualitat de vida”. “Les dones”, ha dit Serret, “estem preparades per fer front als grans reptes que com a societat tenim pel davant”.

En aquest sentit s’ha expressat també la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha destacat que “la igualtat d’oportunitats entre homes i dones és un repte de país” i que “tot i que hem avançat, encara queda molt per fer”. Forcadell ha animat també a les dones a participar en tots els àmbits socials i econòmics i en els òrgans de decisió, ja que “els grans canvis socials es fan a partir dels granets de sorra que aportem cadascú de nosaltres”.

La consellera d’Agricultura amb les participants de la jornada commemorativa del Dia de la Dona Rural

En el marc de la jornada s’ha presentat el II Programa de Dones del Món Rural i Marítim 2016-2020, un “compromís” del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que té com a objectiu ser un marc “per continuar impulsant millores per a les dones que viuen i treballen en els entorns rurals i marítims del nostre país”, ha manifestat la consellera Serret, qui ha afegit que “respon a la voluntat decidida del Departament per incorporar la dimensió de gènere en totes les actuacions, a fi de promoure una política activa i visible d’integració de la perspectiva de gènere”.

Aquest programa ha de servir com a instrument de treball que ajudi a reforçar la visibilitat i el reconeixement a les tasques que exerceixen les dones dins el marc de les explotacions agràries i pesqueres.

La directora general de Bodegas Jean Leon i Torres Priorat, Mireia Torres, ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència marc de la jornada, en què també s’han presentat diferents experiències, projectes i iniciatives liderades per dones d’arreu del territori.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Teresa Maria Pitarch, que ha valorat que “el II Programa de dones del món rural i marítim és una mostra del compromís per aplicar la transversalitat de gènere en els diferents àmbits d’intervenció de les polítiques de la Generalitat de Catalunya”. “Aquest programa”, ha afegit, “ajuda a completar el desenvolupament de la nostra Llei d’igualtat en relació a l’apoderament de les dones del món rural, en establir que l’Administració de la Generalitat ha de posar en valor la funció de les dones com a eix estratègic per al desenvolupament rural”. Pitarch també ha destacat que “la participació de les dones en aquests processos dóna força democràtica als mecanismes utilitzats en la planificació política”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa