VadeVi
Taller per elaborar el defrutum romà a partir del most

Olèrdola, un poble del Penedès on al segle II a.C. L’Imperi Romà hi va instal·lar un campament de legionaris que controlaven la via terrestre cap a Tarraco, recupera aquest diumenge el seu passat romà i els costums dels seus avantpassats.

L’època de la verema és un dels moments de més feina pels pagesos d’Olèrdola, que en època romana exportaven el vi cap a Roma i altres parts de l’Imperi. Però del most no tan sols en sortia el vi. També se’n feia un altre producte que resultava cabdal per a la cuina romana: el defrutum, arrop, caroenum o sapa, un dolç de fàcil conservació. Es feia bullint el most fins a donar-li una consistència de xarop.

Aquest diumenge el Museu Arqueològic de Catalunya, situat al Castell d’Olèrdola acull un taller d’elaboració del defrutum i de la hipotrima -un plat fet en un morter a base de formatge fresc amb herbes aromàtiques i fruita seca-. Després de l’elaboració, que es farà seguint les receptes del poeta Virgili i utilitzant els estris que reprodueixen els models originals de l’època romana, es farà una degustació.

L’activitat, que està pensada per a tots els públics, es farà d’onze del matí a dues del migdia i està inclosa en el preu del jaciment de l’entrada.: 2’30 euros amb descomptes per a diferents col·lectius.


El taller d’elaboració del defrutum es fa des de fa anys FOTO: MUSEU ARQUEOLÒGIC DE CATALUNYA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa