Una vintena de professionals dels sector del vi es van reunir a la viniteca La Fundició (Girona), al voltant d’un nou grup de tast, Tastemtot, que en la seva cinquena trobada ha fet un tast magistral de vins negres de Catalunya, dirigit per Delfí Sanahuja, l’enòleg de Castell Peralada.

A la taula hi havia grans elaboradors de vins de l’Empordà, com Jordi Oliver, enòleg i propietari d’Oliver Conti; Miguel Coronado, enòleg de Clos d’Agon; Joan Fabra, enòleg del celler Martí Fabra; i d’altres convidats que treballen directe o indirectament en el sector.

El tast es va centrar en els vins negres catalans, i es va desenvolupar en quatre series de tres vins. En total, dotze vins especialment triats per Delfí Sanahuja per jugar a endevinar la varietat de raïm predominant, la DO de procedència, l’anyada, la gamma de preu, i si és possible, el celler i la marca. Disparitat d’opinions, moltes sorpreses i sobretot un debat intens al voltant de cada vi. Amb les ampolles tapades i sense cap referència, va haver moltes dificultats per identificar els vins, i precisament això va fer que els encerts fossin molt ben valorats. Moment estel·lar de la nit en el sisè vi, quan Jordi Oliver identifica un garnatxa amb carinyena, afina el nas, tanca els ulls, aposta a què són varietats cultivades al Priorat, arrisca dient que és un 2003 i sorprèn a tota la taula descobrint que és un Clos Figueres. Impressionant.

Segon moment de la nit. Davant d’un monovarietal de cabernet sauvignon que ningú encerta a ubicar, Sandra Aulinas, sommelier i responsable d’exportació del celler La Vinyeta, arrisca dient que segurament és del Penedès, se li confirma que sí, i encerta que és un Jean Leon Reserva 2004. Davant l’admiració dels companys de tast, simplement comenta que el va tastar en el seu dia i se li va “quedar gravat”.

El moment culminant del tast arriba amb un vi negre especialment suau, fi i elegant. La taula coincideix en qualificar-lo de “top”, però ningú acaba d’identificar les varietats i la denominació d’origen. Llavors l’Alícia Juher, tècnica de la DO Empordà, diu que és un 100% syrah i aposta que és de l’Empordà. Segons de silenci, afina l’olfacte i arrisca dient que és el nou monovarietal de Vinyes d’Olivardots. Es demana a Delfí Sanahuja que destapi l’ampolla per veure quin vi és, i resulta que el millor vi de la nit, qualificat per tots a cegues com un vi excepcional, és un vi sense etiqueta. Davant la sorpresa i l’expectació general, el mestre Sanahuja dóna algunes pistes. Efectivament, és un monovarietal de syrah. I efectivament, cultivat a l’Empordà. Però no té etiqueta perquè està a punt de sortir al mercat. És un vi de culte, efectivament, el Finca Garbet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa