VadeVi
Tast per triar els Vi de finca i els Vi de Vila de la DOQ Priorat
  • CA

La DOQ Priorat dedica els dies 21 i 22 d’abril dues jornades de tast a cegues a l’autoconeixement a través del 14è Tast de Finques i Viles, que un cop més es farà al Local Social d’Scala Dei.

Es tracta de la gran prova de qualitat anual dels vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat que any a any ajuda a construir un mapa cada vegada més aproximat a les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d’aquesta regió vitivinícola.

El Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen, pionera en la realització d’aquest ambiciós estudi d’autoconeixement i qualitat dels seus vins sostingut al llarg del temps, ha fet aquest dijous la primer sessió de tast a cegues coordinat pel degà de la Facultat d’Enologia de la URV, el doctor Joan Miquel Canals i dirigit tècnicament per un equip del Parc Científic del Vi – VITEC, amb el suport de l’Escola d’Enologia de Falset.

En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l’Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d’Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l’aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d’INCAVI, a més, col•laboren en el treball d’anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que s’han sotmès a tast aquest dijous.

Josep Pelegrín, Millor Sommelier de l’estat 2016

L’edició 2016 del Tast de Finques i Viles inclou la participació en el tast d’un convidat excepcional: el vencedor del concurs Millor Sommelier d’Espanya 2016 (realitzat aquest mateix abril), el català Josep Pelegrín, el qual va guanyar els concursos de Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015. Pelegrín ha avaluat aquest dijous els vins de la DOQ Priorat.

D’altra banda, també han confirmat la seva participació al tast com a convidats especials el crític de vins i director de la revista especialitzada “Planeta Vino”, Andrés Proensa, i el responsable del portal blogdevinis.org i crític de “El País Semanal”, Joan Gómez Pallarès que també és tastador dels Premis Vinari 2016.

Funcionament

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el quart any que s’inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a “vins de vila”, en aquest cas de la collita 2015. Això ha estat durant la primera jornada durant la qual també s’han tastat el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ Priorat (collita 2015).

Durant la segona jornada, divendres 22 d’abril, se sotmetran al tast a cegues de qualificació els vins negres de l’anyada 2014 que optin a les categories de Finca o Vila.

Des de fa catorze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d’un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l’evolució i característiques dels vins Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d’aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el mateix territori de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa