Tastar el paisatge a través dels vins

La xef Iolanda Bustos proposa una nova fórmula per gaudir dels vins catalans a través les plantes aromàtiques de les vinyes

L’enòleg Eduard Chevallier va presentar els vins del celler Portal del Montsant al restaurant la Calèndula. Foto: VADEVI.cat

Aquest dijous al restaurant La Calèndula els vins del celler Portal del Montsant han estat els protagonistes d’un dels sopars en que la xef Iolanda Bustos fa maridatge entre el vi i les diverses espècies botàniques silvestres que creixen a les vinyes, i que segons la cuinera “es converteixen en una passejada sensorial pels paisatges on ha nascut el vi. Les flors, les herbes i les fruites silvestres que envolten la vinya, en realitat són el condiment natural del vi i influeixen en la seva personalitat final, reflectint tot un paisatge dins la copa”.

Per elaborar aquest maridatge, Bustos es desplaça fins al celler i els seus vinyars on fa un estudi de la botànica autòctona del territori i específicament de cada parcel·la. Amb les herbes que hi creixen elabora un plat per cada vi i cada tros. Com ella mateixa explica “la meva cuina és l’essència del paisatge, tasta-la i gaudiràs d’una bona passejada”.

Durant el sopar, els assistents varen poder viatjar al Montsant gràcies a les explicacions de l’enòleg del celler, Eduard Chevallier, que amb només 28 anys ha estat treballant en les zones vinícoles més importants del món.

La xef va oferir una sèrie de plats aromatitzats amb les herbes que ella mateixa havia recol·lectat a les vinyes de Portal del Montsant, i amb les que pretén “fer assaborir un paisatge i descobrir una zona de terra dura i pedregosa a través de les seves aromes”.

El menú i els vins servits aquest dijous van ser els següents:

BRUBERRY BLANC 2011

Tempura d’herbes i flors aromàtiques del Montsant

SANTBRU BLANC 2010

Bacallà fumat amb santolina i vinagreta de cireres d’arboç amb camagrocs i pinyons

BRUNUS ROSÉ 2011

Turnedó de xerna sobre un massapà d’ametlla amb fruits de roser salvatge i aire de farigola

SANTBRU 2008

Mini hamburguesa d’ànec amb cruixent de ginebró, tomanyí i crema de foie amb mores

BRUNUS 2009

Peres al Brunus amb neu de formatge tupí i magdalena de cacau i romaní

I, per cloure el sopar, Petit fours.

El preu del menú va ser de 36 euros i els vins van ser aportats gratuïtament per Portal del Montsant.

Nou comentari