Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura de la Generalitat, va demanar a la ciutadania que exercís el que va anomenar “patriotisme alimentari”, que adquirís productes del territori. En el transcurs de la XXII Trobada Empresarial al Pirineu, a La Seu d’Urgell, va manifestar que “si entrem en un restaurant i consumim vi de La Rioja no estem ajudant a l’empresariat català”. Les declaracions del titular d’Agricultura van ser intepretades des d’alguns sectors i des de part de la premsa com una crida al boicot als productes espanyols. De les declaracions se n’han fet ressò mitjans com Intereconomía, El imparcial.es, Lavozdebarcelona.com, Hechosdehoy.com i forocoches.com. La Razón, en la seva edició de paper, li atorga una fletxa negativa i diu. “El despropòsit de poble en un mercat globalitzat dóna fe de la miopia del conseller. Pelegrí s’ha aturat a pensar en el mercat principal de les empreses catalanes, que és la resta d’Espanya”.

Davant el que amenaçava amb convertir-se en un afer cada cop més gran, des de la conselleria han enviat una nota matisant les paraules de Pelegrí. El conseller demana disculpes, remarca que mai ha utilitzat la paraula boicot i que les seves declaracions “no anaven en contra de ningú sinó a fomentar la competitivitat dels nostres productes”.

“El conseller, en línia amb els objectius d’impuls a l’economia productiva, animava als ciutadans a valorar i apreciar la multiplicitat d’oferta d’aliments de qualitat que es produeixen a Catalunya, igual com passa en altres lloc de l’Estat, i a potenciar el sector a través del seu consum, en tant que productes de proximitat”.

En la nota es rebla que aquets és el veritable sentit de les seves paraules quan apel·lava a fer patriotisme alimentari, en un moment, es recorda, en què el sector es veu afectat també per la crisi del cogombre i les repercussions que té sobre els productors. “En cap cas es pot deduir de les seves declaracions i del context en què les va fer que el conseller animés a fer cap boicot a productes d’altres llocs d’Espanya o de la resta del món…” El conseller posar de relleu que està en contra de qualsevol boicot i que mai ha pretès que no es compressin productes de La Rioja. Pelegrí es posarà en contacte amb el president de la DO Rioja per explicar-i com s’ha arribat al malentès.


Josep Maria Pelegrí FOTO: DEPARTAMENT D’AGRICULTURA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa