Bufen millors vents per BodegasTorres. L’empresa catalana va tancar 2010 amb una facturació de 205 milions d’euros, un 11,5% més que el 2009. Els resultats cal atribuir-los al bon comportament de les exportacions. Les vendes a l’Estat van baixar un 2%, aproximadament. Miguel A. Torres, el president, afirma que es comença a veure la llum i s’obre una porta a l’esperança i a la superació de la crisi, el que no fa pas massa mesos semblava molt difícil. Després de dos anys amb vendes inferiors als 200 milions, ara Torres ha viscut un procés de recuperació i ha saltat aquesta franja altra volta.
Les vendes de 2010 van superar les previsions inicials, que apuntaven un creixement del 5%. Les exportacions suposen en l’actualitat el 72% de les vendes, quan fa deu anys representaven el 50 per cent, i aquest any poden superar el 75. La facturació de 2011 podria augmentar entre un 5 i un 6 per cent.
La debilitat del mercat interior reforça la posició exportadora, que podria arribar a tres quartes parts de la producció d’aquest any. El president ha avisat que aquest augment té dues vessants, atès que el marge de benefici per cada ampolla enviada fora és inferior al que s’aconsegueix al mercat domèstic.
Finlàndia, Canadà, Noruega i Rússia encapçalen la llista de països amb major increment de les exportacions. Però Mèxic, Regne Unit, Alemanya i Holanda segueixen sent els principals mercats. Les vendes a Xina han crescut el 2010 un 40%, i Torres s’ha convertit en el primer celler europeu en disposar de distribució directa al país asiàtic. A Xina va facturar l’any passat un total de 16,16 milions d’euros i s’ha situat com la tercera importadora i distribuïdora de vins del país.
Torres ha explicat que incrementarà la compra de raïm per al vi negre, després de dos anys de descensos. El grup té 1.300 treballadors, i vinyes a Catalunya, altres indrets de l’Estat, Xile i Califòrnia. Compta amb més de 50 marques diferents i està present en 140 països.
Torres ha assenyalat que les inversions d’aquest any seran “moderades”, que estan per definir i que encara que l’obertura de vinoteques a l’Estat s’ha aturat, se’n poden obrir a Suïssa i l’exòtica Barhein.
Miguel A. Torres deixarà la direcció general segurament a principis de l’any que ve, encara que seguirà com a president, i per iniciar el relleu generacional, el juny es va nomenar Raul Bobet, adjunt a la direcció general. El consell d’administració decidirà l’equilibri entre els professionals externs i membres de la família.
Entre els productes nous que prepara la companyia destaquen el vi negre sense alcohol i el vi orgànic Les Mules, que ja ha sortit al mercat a Xile.