Torres estalvia energia amb els subproductes de la collita

El celler de Pacs del Penedès estrena una nova caldera de biomassa que suposarà un estalvi d'1 milió de Kw/h elèctrics

L’utilització de biomassa procedent del rebuig de les vinyes permet estalviar combustibles fòssils. Foto: VADEVI.cat

Bodegas Torres aposta clarament per polítiques respectuoses amb el medi ambient i, des de fa anys, implementa diferents mesures per pal·liar el canvi climàtic, englobades al programa Torres & Earth. Dins d’aquestes accions, ha engegat el passat mes de setembre la caldera de biomassa de major capacitat de tots els cellers de l’Estat espanyol. La nova caldera de biomassa està associada a un equip de refrigeració d’absorció, la qual cosa suposarà importants reduccions en el consum d’energia del celler de Pacs del Penedès: al voltant del 10-12 per cent d’electricitat.

Aquesta caldera de vapor utilitzarà, a més del material vegetal procedent de la comarca, gran part dels residus orgànics generats per la verema per a la generació d’aquesta energia com la brisa i la rapa, amb una producció de 4.000 Kg/h de vapor, la qual cosa representarà una producció combinada de 2.600 Kw en calor i 2.000 Kw en refrigeració. Globalment, la nova instal·lació suposarà un estalvi per al celler de Pacs del Penedès d’1 milió Kw/h elèctric. Aquesta innovació s’afegeix al conjunt d’accions que Torres duu a terme per lluitar contra el canvi climàtic: durant el període de 2006 a 2011, l’11,3% del total d’inversions realitzades per Torres s’ha destinat a la protecció del medi ambient.

La nova caldera reportarà a més beneficis associats de tipus mediambiental com aconseguir un balanç neutre d’emissió de CO2 i l’obtenció d’una font d’energia renovable de la pròpia activitat; social, com la creació de llocs de treball directes i indirectes relacionats amb els boscos, el transport o la gestió i manteniment de la pròpia planta; i finalment econòmics, com la reducció de costos i la independència respecte als combustibles fòssils, entre d’altres.

La instal·lació de la nova caldera s’ha realitzat juntament amb el partner tecnològic LSOLÉ, empresa de serveis energètics especialitzada en biomassa amb seu a Girona i que recentment ha exposat el cas de Torres en la conferència “Ús de calderes de vapor en indústries agroalimentàries” al Congrés Internacional de Bioenergia a Valladolid. Bodegas Torres segueix amb el programa d’aïllament tèrmic dels dipòsits, el monitoratge dels consums energètics i d’aigua, i la utilització de mètodes constructius mínimament exposats a la climatologia.

Nou comentari