VadeVi
Torres treu el primer vi xilè de terrasses de pissarra
  • CA

Cellers Torres presenta Escaleras de Empedrado, el primer vi xilè que neix de sòls de pissarra ordenats en terrasses, com els que conformen el paisatge del Priorat. Aquest tipus de terreny, combinat amb el clima fred de la finca d’Empedrado degut a la seva situació i proximitat a l’Oceà Pacífic, contribueix al marcat caràcter i qualitat d’aquest vi. L’anyada 2012 d’aquest 100% pinot noir, amb una edició limitada de 2.400 ampolles, està pràcticament tota venuda abans que surti al mercat el mes de novembre a 100 euros l’ampolla. Amb aquesta primera anyada, la família Torres materialitza un projecte en el que ha invertit prop de 4 milions de dòlars americans i 20 anys de feina.

Aquest projecte va néixer el 1995 quan Miguel A. Torres, quarta generació i actual president de la companyia, va iniciar la cerca a Xile de terrenys formats per pedra pissarra, a la que els xilens denominen “piedra laja”, amb la idea d’elaborar un vi de molt alta gamma i gran personalitat, inspirat en els grans negres del Priorat o el Douro. Després de diversos anys de cerca, va trobar el lloc adequat al Valle de Empedrado, situat prop de Constitución, a uns 400 km al sud de Santiago de Chile i a 26 km del mar. El 2001 la família Torres va adquirir 369 hectàrees, de les quals en va destinar 25 a la plantació de vinya en terrasses, que van des dels 250 metres d’altitud als 500 metres en el punt més alt.

“Mai abans s’havia plantat vinya en aquest tipus de terreny a Xile i vam començar a experimentar amb varietats pròpies del Priorat, entre altres. Però el clima era massa fred, el raïm no madurava, així que finalment vam decidir plantar pinot noir, concretament els clons francesos 667 i 777, que es van adaptar perfectament al terreny i a les condicions climàtiques”, explica Miquel Torres Maczassek, director general de Cellers Torres i president de Miguel Torres Chile.

El naixement d’Escaleras de Empedrado s’ha endarrerit deu anys segons les previsions inicials, principalment per dificultats relacionades amb el clima massa extrem i a la voracitat de la fauna local. La vinya s’ha vist afectada, no només per les gelades recurrents, sinó pels ocells, que van provocar la pèrdua de tres collites malgrat els diferents sistemes utilitzats per espantar-los. Això ha obligat a protegir la vinya amb un sistema de control de gelades i a mitigar l’acció dels ocells amb la col·locació de xarxes individuals a cada cep, fet que afegeix dificultat als treballs de recol·lecció, que es realitzen manualment degut a les característiques del terreny.

Segons Miquel Torres, “Escaleras de Empedrado ha estat el projecte més laboriós en tota la història del celler. És el primer vi que neix en terrasses de pedra pissarra a Xile, amb aquest marcat caràcter que imprimeix el tipus de sòl i una frescor i acidesa que el situen a cavall entre el vell i el nou món”.

Empedrado és la primera plantació en terrasses i sobre sòls de pedra pissarra que existeix a Xile, i està emparat sota la Denominació d’Origen del mateix nom, que es va constituir el 2011, reconeixent les característiques geogràfiques i climàtiques d’aquesta zona, a més del caràcter del sòl. Aquesta ‘terra de pedres’, com indica el seu significat, i l’ordenació escalonada del terreny, han servit d’inspiració per donar nom a aquest exclusiu vi xilè: Escaleras de Empedrado.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa