VadeVi
Totes les DO catalanes reclamen que el sector mantingui una administració pròpia davant la integració de l’Incavi a l’IRTA
  • CA

Totes les denominacions d’origen catalanes, excepte la DO Cava -que de fet no és només catalana-, s’han mostrat preocupats davant la decisió d’integrar l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) dins de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Els responsables dels onze consells reguladors -Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta- han emès un manifest conjunt en què posen de manifest la seva preocupació i reclamen que es recondueixi el procés per tal que el sector vitivinícola català pugui tenir una administració pròpia.

Asseguren que amb aquesta decisió es crea una “situació d’indefinició en l’administració de les denominacións d’origen i en bona part del sector vitivinícola”. Posen de manifest “la pèrdua de pes específic que suposa la desaparició d’una institució que aglutina tot el sector del vi a Catalunya” i recorden que l’Incavi ha estat model a seguir per altres comunitats. Així mateix reivindiquen la importància del sector dins de l’agricultura i l’agroindústria, i denuncien que hagi estat justament el Departament d’Agricultura “el que ha sofert les retallades més importants” de tot el paquet de mesures d’ajust econòmic, amb la pèrdua d’INCAVI i també de PRODECA.

Les onze denominacions d’orígen vitivinícoles de Catalunya asseguren que “es precís reconduir tot el procés a fi que el sector, donada la seva importància, pugui tenir una Administració pròpia”. A més, reclamen rebre informació clara i ràpida de tot el procés i reivindiquen la seva voluntat de participar en les decisions que es puguin prendre.

Els consells reguladors estan preocupats, també, perquè aquesta decisió arriba just en un moment de canvis legislatius. S’està realitzant tot el procés d’adaptació de la reglamentació a la nova OCM, que comporta a la vegada canvis legislatius imprescindibles i urgents que afecten als reglaments de les denominacions i a la mateixa llei del vi catalana, expliquen els consells reguladors. I asseguren que “donat que no s’ha fet pública la nova distribució de competències normatives i ja s’ha anunciat que el procés serà llarg, existeix la possibilitat de paralitzar uns tràmits marcats pel calendari comunitari”.


Oriol Guevara, director general de l’Incavi, passeja entre unes vinyes a la localitat de Vilafranca del Penedès FOTO: TJERK VAN DER MEULEN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa