Diu el tòpic que una de les úniques combinacions de vi i menges impossible és el vi amb la xocolata negra. Com a tots els tòpics, hi ha excepcions: la xocolata negra lliga a la perfecció amb vins dolços negres com les garnatxes empordaneses, els nord-catalans de Banyuls o els fondellols d’Alacant als Països Catalans, i els Porto a escala internacional.

Tres cellers catalans, Mas Estela, Mas d’en Gil i Celler Piñol, originaris d’indrets amb gran tradició en l’elaboració de vi dolç com són, respectivament, l’Empordà, el Priorat i la Terra Alta, han decidit donar a conèixer aquest tipus de vi i les possibilitats de maridatge que té. Van trobar un aliat natural en el Museu de la Xocolata, una iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona que comparteix espai al Convent de Sant Agustí amb l’escola de pastisseria del gremi.

Dit i fet, el director de l’escola, Olivier Fernández, es va oferir a buscar xocolates de la casa Valrhona per maridar amb el vi de cada celler. Es va convocar sommeliers, pastissers i premsa especialitzada i es va emplenar amb gairebé cent persones una de les aules de l’Escola de Pastisseria. Didier Soto per Mas Estela, Marta Rovira per Mas d’en Gil i Juanjo Galcerá en representació del Celler Piñol, van explicar els vins, que es van servir en copes excel·lents de la casa Schott, que també va col·laborar en l’acte.

El vi de Mas Estela és una garnatxa criada pel mètode de soleres, amb una mare, la porció original del primer vi que es va envellir en les bótes, de vint anys. Cada any n’embotellen una part i reomplen les bótes amb vi nou que, any rere any, va passant d’una bóta a una altra; al cap de deu anys, arriba a l’embotellat.

Marta Rovira va presentar el Nus 2007, fet amb garnatxa, un 15% de sirà i un 5% del raïm blanc viognier, que segons va explicar, aporta un punt de suavitat. Juanjo Galcerá va donar a conèixer el seu negre dolç Josefina Piñol 2007, de garnatxa, amb un 10% de sirà i vuit mesos de criança en bóta. Va acabar l’acte Olivier Fernández, explicant les característiques de cada xocolata que s’havia proposat, una combinació d’aromes i amargor que van combinar a la perfecció amb la dolçor i els matisos dels vins.


Tres cellers van donar a conèixer el maridatge entre vi dolç i xocolata a l’Escola de Pastisseria FOTO: MUSEU DE LA XOCOLATA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa