Les obres de restauració del Palau Reial de Vinseum obliguen a treure les peces que s’hi exposen i ara ha arribat el torn de la premsa de lliura, la més emblemàtica del fons vitivinícola del museu del vi de Vilafranca. Les grans dimensions de la biga de fusta (9,5m longitud i 2.500 kg de pes aproximadament) han obligat a foradar la façana del palau, igual que a principis dels anys quranta que es va haver de fer forat per entrar-la. A la plaça Jaume I l’esperarà un camió de gran tonatge que la traslladarà al magatzem de Cal Berger, igual que la resta de peces.
I és que el trasllat de la premsa de lliura, que es farà aquest dijous a les vuit del matí, és de les últimes operacions d’evacuació. Des del mes de febrer, coincidint amb l’inici d’obres, l’equip de Vinseum ha anat desmuntant curosament, traslladant i remuntant als nous magatzems de Cal Berger la gran majoria de les peces que mostrava el museu en la seva antiga exposició. Es preveu que divendres conclogui el trasllat de peces amb l’extracció dels grans plats de premsa de pedra, cadascun amb un pes aproximat entre els 3.000 i els 4.500 kg.
Un cop feta la rehabilitació, que es preveu que duri un any, es podrà tornar a visitar la col·lecció.
Preparatius per baixar la biga FOTO: VINSEUM
La biga recolzada sobre uns taulons, apunt per ser traslladada FOTO: VINSEUM
La premsa tal com s’exposava fins ara a l’exposició del Vinseum FOTO: VINSEUM
Uns operaris baixen la biga FOTO: VINSEUM