La Fundació Universitària del Bages ha format tretze nous professionals de l’empresa vitivinícola Foto: Fundació Universitària del Bages

Tretze persones, enòlegs i apassionats del món del vi, han participat en la quarta edició del postgrau de Direcció i gestió d’empreses vitivinícoles que organitza l’Escola de Formació Contínua de la Fundació Universitària del Bages (FUB).

Es tracta d’un postgrau únic a l’estat espanyol pel públic al qual s’adreça, que són enòlegs interessats en ampliar els seus coneixements del món del vi amb aspectes relacionats amb la gestió empresarial.

En aquesta quarta edició, el postgrau va traslladar la seva seu a Vilafranca del Penedès, concretament a les instal·lacions de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Segons el coordinador del curs, Marc Bernadich, aquest canvi d’ubicació, que pretenia ser una via per acostar-se al públic destinatari del postgrau, ‘ha estat un encert total. Hem estat al cor del món vitivinícola del país i això ens ajuda a prestigiar la formació especialitzada que oferim’. Per aquest motiu, la seu de la cinquena edició del postgrau continuarà sent Vilafranca del Penedès. Les tres primeres edicions es van dur a terme a Barcelona.

A més del canvi de seu, Bernadich ha destacat ‘la consolidació del claustre de professors’, als quals s’hi ha incorporat David Molina, considerat un dels gurús estatals en el món del vi. Molina és educador i entrenador personal en matèria de vins i va ser el primer de la seva promoció a l’Escola de Sommeliers de Barcelona. Alhora és un dels pocs espanyols que tenen la titulació AIWS, que atorga The Institute of Wine Spirit & Education Trust de Londres. Per a Bernadich, el bon nivell del professorat ‘és clau per oferir una formació molt qualificada i prestigiosa en aquest àmbit’.

Aquesta quarta edició ha fet una forta aposta pel contacte directe amb el producte, el vi. Els tretze alumnes del curs han participat en set sortides, durant les quals s’han visitat catorze cellers per veure com es treballa en cadascun d’ells. També han pogut tastar més de 150 vins, la majoria espanyols o catalans, però també d’altres països del món.

Oportunitats professionals La majoria dels participants en el curs procedeixen d’arreu de Catalunya, però entre els alumnes també hi havia la nordamericana Sarah Monsourian. A partir del postgrau, Monsourian ha aconseguit feina a l’empresa COVIDES, on ha començat a desenvolupar feines relacionades amb el màrqueting i l’exportació. Segons Bernadich, això constata ‘les moltes oportunitats que pot obrir a persones interessades en aquest sector disposar d’una formació d’alt nivell com la que s’ofereix en el postgrau’.

Mounsourian ha explicat que li va costar molt trobar un postgrau que no es limités a temes enològics i que tingués en compte també tot el que té a veure amb el negoci del vi. De fet, va venir a viure a Catalunya el mes de febrer de l’any passat, amb el temps just per fer el visat i iniciar el programa un mes després. Afirma que els inicis van ser una mica difícils, ja que no coneixia la llengua ni cap de les persones que feien el postgrau. Tot i així, un cop acabat assegura que ‘he après molt de la cultura del vi a Catalunya, que és molt diferent de la d’altres llocs d’Espanya i del món’.

Mounsorian és original de Connecticut, tot i que residia a Nova York abans de venir a viure a Catalunya amb la seva parella. A la capital nord-americana treballava en una empresa importadora de vins espanyols.

A punt per la cinquena edició

En aquests moments, l’Escola de Formació Contínua de la FUB està acabant de preparar la que serà la cinquena edició del Postgrau, que mantindrà la seu a Vilafranca del Penedès i el claustre de professorat que tants bons resultats ha donat. Les inscripcions per participar-hi es podran fer a partir del mes de gener i s’impartirà entre els mesos de març i desembre de l’any 2012.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa