“El 1987, per la primera festa de la verema, a Cubelles encara hi havia 5 o 6 pagesos viticultors”, explica Josep Cuscó, trepitjador de raïm des de la primera edició. Ara a aquesta localitat del Garraf gairebé ja no hi ha raïm, només el que conrea Joan Mañé al Mas Escarré i que cada any porta els 200 kgs que es trepitgen a la festa cubellenca.

Aquest divendres i dissabte s’ha celebrat la 23ª edició d’aquesta celebració que malgrat la falta de viticultors locals, i per tant, la falta d’una verema real a la localitat, s’ha convertit en la festa més popular del poble després de la festa major.

Fins i tot l’alcaldessa Mª Lluïsa Romero fa dos anys que també trepitja raïm: “No ho havia fet mai cap alcalde, però l’any passat, que era el tercer en que jo participava a la festa com alcaldessa, vaig decidir ficar-me “de peus a la galleda”, excplica. Els dos anys ho ha fet acompanyada d’una regidora de l’ajuntament. “També ho vaig fer per fomentar la participació femenina en aquesta activitat, en la que les dones no havien participat fins aleshores”, afegeix Romero, tot i que confessa que el principal motiu és que “el raïm em cridava, m’ho mirava i pensava que m’hi havia de ficar”.

A més de la trepitjada de raïm, també hi ha curses amb tonells de vi, sopar i ball populars i trobada de col·leccionistes de plaques de cava, entre d’altres activitats. El que més crida la atenció, però, és que malgrat la nombrosa assistència de públic, només hi participen dos cellers. Segons Ciscu Montamat, que hi participa per primer cop amb el seu vi: “deu ser perquè estem en dates de verema i els cellers estem molt enfeinats”.

Malgrat tot, això no ho explicaria del tot, ja que aquest mateix cap de setmana hi ha també fira de vins a Alella i a Figueres, i als dos indrets la participació de cellers és molt alta. “Des de l’ajuntamen, donem totes les facilitats. No cobrem res per l’estand, que posem totalment equipat a disposició dels cellers que vulguin participar, i a més, per cada tiquet de degustació paguem 80 cèntims al celler, que deu ser un dels reemborsaments més alts que hi ha a les fires de vi catalanes”, explica l’alcaldessa, que creu que la manca de participació pot ser deguda a la proximitat amb la festa de la verema de Sitges, molt més important i amb més públic, i que se celebra el cap de setmana vinent.

De tota manera, això no impedeix que els assistents gaudeixin de la festa, ja que si bé directament només hi participen aquest dos cellers, als estands de la botiga Que Bo i de la cafeteria Xof s’hi servien una bona selecció de vins majoritàriament de la DO Penedès. Sigui com sigui, per Montamat i per Jané Baqués, els dos cellers participants, l’èxit està assegurat i no es comprèn com, amb les queixes per la crisi que se senten al sector, especialment al Penedès i els esforços que s’estan fent per potenciar activitats com l’enoturisme, els cellers no aprofitin aquesta oportunitat i la participació no sigui més nombrosa.


LA TREPITJADA DE RAÏM ES VA FER A LA PLAÇA DEL MERCAT FOTO: JOAN NEBOT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa