VadeVi
Triple empat de varietats en els Escumosos Rosats finalistes dels Premis Vinari 2015
  • CA

Quina varietat és millor per a elaborar vins escumosos rosats? Per saber el veredicte dels tastadors dels Premis Vinari sobre aquest tema, i veure amb quina varietat s’elabora l’escumós guardonat amb el Vinari d’Or de la categoria, s’haurà d’esperar a saber el resultat final dels Premis Vinari, que es donarà a conèixer a la gala de lliurament dels guardons el divendres 9 d’octubre a Vilafranca del Penedès.

Fins aquell moment, ens haurem de conformar amb el triple empat entre les tres varietats negres més usades, de les quatre autoritzades per a l’elaboració de caves rosats: garnatxa, pinot noir i trepat, que classifiquen tres vins cadascuna. Filant molt prim per trobar avantatge per a alguna de les tres, el pinot noir apareix com a varietat minoritària en una altres dos caves classificats, a més a més dels tres en els quals és la varietat única. L’altre varietat negra autoritzada, la monestrell, només apareix com a varietat minoritària en el cupatge d’un sol escumós rosat classificat.

Pel que fa a l’origen dels escumosos finalistes, tots nou pertanyen a la DO Cava, però hi ha una certa diversitat de procedències: un és empordanès (Trobat), un altre és de la Conca de Barberà (Carles Andreu) i els altres set són de l’Alt Penedès, amb majoria -quatre- de l’anomenada capital del cava, Sant Sadurní d’Anoia.

Així s’ha decidit en els diversos tastos a cegues que durant els mesos de maig, juny i juliol han recorregut el territori de les dotze denominacions d’origen catalanes, i en els quals l’equip de tastadors ha avaluat els gairebé 850 vins inscrits en aquesta tercera edició del concurs dels vins catalans.

I si bé la majoria de vins escumosos es van tastar el 22 de juny al tast de la DO Cava a Sant Sadurní d’Anoia, al Centre d’Interpretació del Cava CIC La Fassina, també es van tastar escumosos d’altres DO, concretament a Lleida (DO Costers del Segre), Vilafranca del Penedès (DO Penedès) i Reus (DO Tarragona) i a Alella.

En l’edició d’enguany dels Premis Vinari, i a diferència de les dues edicions anteriors, hi ha menys vins finalistes. En aquesta edició, només s’han classificat els 9 vins més ben puntuats de cada categoria, cosa que garanteix que tots els vins finalistes rebran un guardó (1 Vinari d’Or, 3 Vinaris de Plata i 5 Vinaris de Bronze per categoria). A més a més també tindran premi els tres vins més ben puntuats de cada denominació d’origen i el millor Vi Ecològic de cada categoria.

Els escumosos rosats classificats són, en ordre alfabètic:

– Carles Andreu Rosat Trepat Brut 2012

– Cossetània Brut Rosat de Castell d’Or

– Giró Ribot AB Origine Rosé 2013

– Jaume Giró i Giró Pinot Noir 2012

– Maria casanova Brut Nature Pinot Noir

– Marquès de Gelida Pinot Noir 2012 de Vins El Cep

– Marta Passió reserva 2012 de Canals Canals

– Martínez Rosé 2013 de Cava Rimarts

– Trobat Brut Rosat 2014 de Bodegas Trobat

Aquests nou vins, juntament amb els classificats de la resta de categories que s’aniran publicant ens els propers dies, passen al tast final dels Premis Vinari, que tindrà lloc al Celler Cooperatiu de Rubí el 14 de setembre i on un jurat format per una vintena de tastadors professionals i de prestigi els tornaran a tastar a cegues per configurar el repartiment de guardons final, que es lliuraran en una gala que tindrà lloc el divendres 9 d’octubre a Vilafranca del Penedès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa