La Festa de la “xuia” té una tradició molt antiga entre els agullanencs. A partir de l’any 1976 s’ha recuperat plenament i cada any es celebra un dissabte (procurant de no coincidir amb els carnestoltes dels pobles veïns). Aquest any es fa el dissabte 12 de març.

A les del del matí es convoquen els alumnes de l’escola pública d’Agullana i els nens i nenes de la Llar d’Infants municipal, que juntament amb la resta de jovent del poble, mestres, educadors, pares i mares, iniciaran la cercavila pels carrers, el veïnat de l’Estrada i els masos del Riberal, per recollir ous, cansalada, botifarres, oli i Vi. Qui no disposa d’aquests ingredients pot col·laborar amb una aportació econòmica, que servirà per comprar allò que manqui per fer les truites.

A les tres de la tarda es troben els cuiners al local de la peixateria municipal per començar a trencar els ous, tallar la cansalada i les botifarres a trossos petits i anar fent les truites, anomenades “xuies”. A les quatre, comença el carnestoltes per els més petits, amb actuació en directe d’algun cantant o grup d’animació infantil.Un cop acabada l’actuació, cap a les cinc, es serveixen les truites o “xuies” juntament amb una llesca de pa, cuit al forn de llenya del poble. S’acompanya també amb begudes refrescants, aigua i vi per a tothom.

Per acabar, a les onze de la nit, al local de la Societat la Concòrdia, es celebra el carnaval pels més grans amb actuació d’un grup musical o orquestra on hi participen disfresses d’arreu de la comarca. Tots aquests actes són gratuïts i estan organitzats per l’Ajuntament d’Agullana amb la col·laboració de les Entitats del poble.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa