VadeVi
Últims tastos de la ‘Guia de vins de Catalunya’

Serà el segon any que els vins catalans disposaran d’aquesta eina i el sector l’espera amb impaciència, i per què no dir-ho, amb nervis: és inevitable, a cada celler tenen ganes de saber quina puntuació traurà el seu vi.

Enguany ja han tastat més de dues mil ampolles i només les que superin els 6,5 punts sobre 10 apareixeran ressenyades.

Per al tast d’aquesta gran quantitat de vins han comptat també amb enòlegs de cellers, periodistes especialitzats i responsables de les diferents denominacions d’origen. I especialment amb la col·laboració entusiasta dels alumnes de l’escola, que així disposen de la gamma de vins catalans més completa per a les seves pràctiques de tasts.

Aquest cop he estat jo qui ha tingut el privilegi de tastar amb el Jordi i la Sílvia i he pogut veure el mètode que empren.

El tast és a cegues i molt estricte: les ampolles es tapen amb una funda de cartó i se’ls treu la càpsula per evitar que ningú pugui saber quin vi està tastant. S’ha donat més d’un cop el cas que l’enòleg d’un celler hagi tastat el seu propi vi sense reconèixer-lo i l’hagi puntuat per sota d’altres vins.

No accepten publicitat de cap celler i això garanteix la imparcialitat de les valoracions. Potser per això a la guia de l’any passat va haver-hi sorpreses: més d’un celler prestigiós va trobar a faltar els seus vins entre els millors.

I més d’un petit celler familiar va entrar a l’elit dels vins amb més de 9,5 punts. Enguany, el repte per a tothom és millorar la puntuació de l’any passat.

El millor de sis.
L’Arbossar 2006 del celler Terroir al Límit. DOQ Priorat. Etiquetat en català. PVP. Aprox. 53 €
Juntament amb el Jordi Alcover i la Sílvia Naranjo, m’he enfrontat a sis ampolles tapades. La única dada que tinc es que són sis vins de la categoria “negres amb criança”.

Cadascú per separat, a les petites cel•les individuals de tast, n’avaluem el color, les aromes, el gust, la capacitat de maridar bé amb diferents viandes. Anem emplenant la fitxa, un vi després de l’altre. Una ampolla té un problema de suro, així que es descarta i passarà a la repesca amb la segona mostra de que es disposa de cada vi.

Un cop acabat el tasts i comparades les fitxes, tots tres coincidim: n’hi ha un que és excepcional. Els destapem i l’escollit és l’Arbossar 2006, del Priorat. El moment més tens arriba quan mirem la fitxa del vi i veiem es ven a 53 euros. Amb aquest preu, només faltaría que no fos excel•lent. Bé, doncs ho és; el problema seria si amb aquest preu no hagués quedat com el millor.

És un monovarietal de carinyena amb 24 mesos de criança i d’una finor poc habitual al Priotat. I alhora amb tota la raça de les carinyenes velles de coster.


L’Arbossar 2006 va ser el millor dels sis vins tastats FOTO: VADEVI.CAT


Jordi Alcover i Silvia Naranjo són els responsables de la Guia de vins de Catalunya FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa