VadeVi
Un pas més per fer realitat el Centre d’Interpretació del Cava
  • CA

El ple de l’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar per unanimitat resoldre de mutu acord amb l’empresa Lunatus el contracte per a la redacció del projecte museològic i museogràfic de conversió de la Fassina de can Guineu en Centre d’Interpretació del Cava, així com per a l’execució de la primera fase d’aquest projecte. Aquesta resolució implica que l’Ajuntament abonarà a Lunatus l’import de 68.861 euros per a la redacció del projecte, a la vegada que també n’abonarà 24.000 a la mateixa empresa per l’estesa de cablejat elèctric i de senyal, una vegada acreditat que aquests treballs han estat certificats.

En nom de CiU, Maria Rosell, va dir que en tot moment s’havia respectat la legalitat vigent en aquest procés, a la vegada que va agrair la bona disposició de tots els grups municipals a parlar del tema i treballar per fer realitat el més aviat possible la primera fase del Centre d’Interpretació del Cava.

Isidor Rando, d’AMI, va assegurar que la resolució del contracte amb Lunatus tanca una etapa en la qual el seu grup municipal havia mantingut una posició coherent. “Per bé que l’empresa que va guanyar en el seu moment el concurs no era la que hauria preferit AMI, ens vam veure obligats moralment a acceptar la decisió del tribunal”. El mateix portaveu d’AMI va afegir que ara les coses són diferents gràcies a la pressió exercida pels grups de l’oposició, i també va puntualitzar que l’experiència acumulada haurà de permetre abordar una situació difícil, però que obre la possibilitat de millorar el futur Centre. Isidor Rando va voler deixar ben clar que l’Ajuntament no havia pogut optar per la resolució del contracte de manera unilateral degut a les importants conseqüències econòmiques que hauria tingut per a les arques municipals.

Els tres grups de l’oposició van fer notar que aquesta resolució havia estat possible gràcies a la moció conjunta presentada per PSC, ERC i PP, un text que va ser aprovat amb els vots d’aquestes tres forces en el ple extraordinari del passat 2 de novembre. Malgrat estar d’acord ara amb el govern en la resolució del contracte, PSC i ERC van expressar una posició crítica sobre la manera de gestionar el tema per part de l’equip de govern. En nom dels socialistes, la portaveu, Susanna Mérida, va dir que la moció havia estat un acte de responsabilitat davant la manca absoluta d’eficiència del govern municipal. També va retreure el to altiu que, segons ella, va tenir la portaveu de CiU quan va defensar l’actuació del govern en aquest afer en aquell plenari de principis de novembre. “Vostè va dir que ho estaven vigilant de prop, però la resolució d’avui demostra que no servirien per guanyar-se la vida com a policies”, va afirmar Mérida. Segons ella, un govern responsable no es pot limitar a mostrar preocupació per les coses, sinó que ha d’actuar. En la seva opinió, el govern preferia penjar-se medalles en lloc de controlar el que estava fent una empresa que ja s’havia declarat insolvent. La portaveu del PSC considera que els grups de l’oposició han hagut de prendre les decisions que el govern no ha estat capaç de liderar. Susanna Mérida també va demanar que les presses deixin de guiar aquest procés, a la vegada que va reclamar el màxim consens amb totes les forces polítiques, així com amb la societat civil i econòmica de la vila. Finalment, la regidora socialista va apostar per un projecte que sigui sostenible i que serveixi de revulsiu per a la promoció de la vila.

Per part d’ERC, Albert Prat va dir que aquesta resolució confirma el que l’oposició ja deia el passat 20 de setembre quan Lunatus pretenia traspassar el contracte a una empresa amiga. “Aleshores, govern i serveis jurídics van donar per bona la versió de Lunatus, segons la qual no es podia rescindir el contracte, perquè a vostès ja els anava bé”, va puntualitzar Prat. El regidor republicà va afegir que han estat els tres grups de l’oposició els que han forçat a l’empresa, gràcies a la moció presentada, a reconèixer que no tenien fons i que no podien pagar. En aquest sentit, Prat va explicar que hi ha alguns treballadors autònoms de Sant Sadurní que no han cobrat d’aquesta empresa i que tindran dificultats per fer-ho. “Si bé això no és culpa de l’Ajuntament, sí que ho és el fet d’haver perdut dos mesos i prop de 100.000 euros”.

La portaveu del PP, Dolors Montserrat, va fer notar que la resolució aprovada correspon als dos primers punts de la moció presentada en el seu dia pels grups de l’oposició, i va mostrar també la seva disposició a facilitar que s’agilitin tots els tràmits que s’han de fer a partir d’aquest moment per tirar endavant el projecte del Centre d’Interpretació del Cava.

Aquesta iniciativa en el seu conjunt parteix de l’existència a Sant Sadurní d’una casa pairal del segle XVII, Can Guineu, que ofereix moltes possibilitats. Una part d’aquesta finca, consistent en una antiga facina, va passar a propietat municipal temps enrere i ara serà la seu del centre d’interpretació i que està previst que entri en funcionament l’any vinent. L’altra part de Can Guineu, la masia en si, pertany encara a tres grans firmes cavistes, Freixenet, Codorníu i Juvé i Camps. I la intenció és que s’arribi a un acord per traslladar-hi les oficines del Consell Regulador del Cava, actualment a Vilafranca, així com endegar-hi el camí que acabi amb l’existència d’un espai per la investigació sobre el món del cava. Espai que, com el de Falset dedicat al vi, estarà vinculat també a la Universitat Rovira i Virgili i per tant permetrà sinèrgies, economies d’escala, no duplicar unes investigacions que, per bé que cava i vi presenten especificitats tecnològiques força diverses, és evident que alguna en comparteix (el perill davant de plagues, o la possibilitat de l’anomenat canvi climàtic, per exemple).

Joan Amat, president de l’Institut del Cava i actual alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, a Gastroteca.cat va valorar com a “molt important la futura existència d’aquest Centre Tecnològic del Cava, tant per Sant Sadurní, que és lògic que en sigui seu perquè a aquest terme es fa el 90% de tot el cava, com pel conjunt de la DO Cava. L’objectiu és que aquí es pugui fer un servei tant al petit celler com al gran fabricant, perquè, aquest, per exemple, podrà economitzar en estudis que és millor dur a terme pensant en tot el sector”. El centre, que haurà costat uns 6 milions d’euros, vol atreure anualment entre 25.000 i 50.000 visitants dels 300.000 que actualment ja es desplacen a les caves.


Imatge virtual Centre d’Interpretació del Cava FOTO: GASTROTECA.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa