Un vi de 100 anys

La presentació del vi del centenari de la Cooperativa Falset Marcà s’ha fet a l’estand de l’Incavi a Alimentaria Foto: Cooperativa Falset Marçà

La Cooperativa Falset Marçà ha presentat aquest dilluns a l’espai Intervin d’Alimentària el vi Ètim100, elaborat amb motiu del centenari que es commemora aquest 2012.

Es tracta d’un producte especial, amb el qual es vol aconseguir la millor expressió de qualitat del celler de la DO Montsant. L’edició és limitada a 2.500 ampolles i no té un preu de venda al públic previst, atès que es pensa destinar a tasques de promoció, dirigit principalment al segment professional, sobretot a l’alta restauració.

El vi neix sota la marca Ètim, la més coneguda de la Cooperativa Falset Marçà, i vol contribuir a prestigiar-la i consolidar-la.

L’etiqueta simbolitza amb tres formes concèntriques i superposades el triple procediment d’elaboració emprat, que ara es fusiona en un mateix producte. La imatge inaugura també una línia de disseny més moderna, en una referència al salt definitiu cap a la modernitat que es vol assolir amb el centenari.

Tres elaboracions en una ampolla

Pel que fa al procediment d’elaboració, s’ha plantejat com un repte únic i alhora complex. S’ha volgut condensar en una ampolla un segle de vida, escollint les tres formes d’elaboració més representatives al llarg de l’evolució social i econòmica de la cooperativa.

Del vi resultant de cada una, se n’ha fet un cupatge que ha donat com a resultat l’Ètim 100. L’anyada és 2009 i s’han utilitzat únicament les dues varietats autòctones de la DO Montsant: garnatxa (60%) i carinyena (40%), amb predomini de vinyes velles i criança en bótes de roure francès de 15 mesos.

Primera elaboració: de garnatxes i carinyenes entremesclades

Garnatxa i carinyena són les dues varietats majoritàries a la zona del Montsant i en algunes vinyes estan històricament entremesclades.

La garnatxa es de cicle curt, madura molt d’hora, amb una concentració alta de sucre, és molt aromàtica en la gamma de fruites fresques, acostuma a tenir una acidesa molt baixa, tendència oxidativa i poca càrrega polifenòlica.

La carinyena és de maduració tardana, amb una concentració de sucre menor, proporciona aromes de fruites negres, és més mineral, acostuma a tenir una acidesa més elevada, tendència reductiva i un potencial polifenòlic elevat.

De l’elaboració d’un vi amb les dues varietats en resulta un gran equilibri en tots els sentits. Antigament, es constatava que el vi era bo sense fixar-se en l’acidesa total, els tanins i el potencial redox.

La primera elaboració, doncs, neix d’una finca de garnatxes i carinyenes velles entremesclades, veremant a la vegada per buscar un equilibri de compromís entre les dues maduracions. La vinificació també va ser conjunta, de manera que cada varietat compensa les carències de l’altra. Posteriorment es va fer una criança de 12 mesos en bótes noves de roure francès. El resultat va ser un vi fosc, molt enigmàtic, complex, penetrant i, sobretot, molt equilibrat.

Segona elaboració: maceració carbònica

Correspon a una etapa en què ja no es buscava tant l’estructura i la força, sinó que prevalien els vins més suaus, elegants i molt afruitats. El raïm es veremava i transportava al celler amb molt de compte per no trencar cap gra, es col·locava sencer al dipòsit, el raïm amb la rapa, i es deixava uns dies totalment tancat perquè iniciés el que avui dia coneixem com a maceració carbònica.

Es tracta d’una fermentació intracel·lular, on no hi intervenen els llevats i que es produeix a l’interior del raïm sense trencar. Transcorreguts uns dies, la pell es debilita i comença a deixar anar el most. A partir d’aquí, la fermentació ja la segueixen els llevats que porta el mateix raïm i s’acaba el procés amb una elaboració tradicional.

La segona elaboració, doncs, va consistir en la maceració carbònica i la criança va ser després de 15 mesos en bótes de 500 litres. El resultat va ser un vi espectacular, de capa mitjana, molt suau en boca i extremadament afruitat, amb record a maduixes, gerds, groselles, préssec i fruita de la passió.

Tercera elaboració: vinificació de varietats per separat i criança en roure francès

Fruit de la verema como es realitza actualment, per separat la garnatxa i la carinyena, controlant individualment tots els paràmetres de maduració. L’elaboració al celler també va ser per separat per expressar al màxim les peculiaritats de cada varietat, així com la criança, en bótes noves de roure francès durant 14 mesos.

Es va obtenir així, d’una banda, una garnatxa olorosa, perfumada, plena de sensacions, en boca molt amable i àmplia, i de l’altra, una carinyena concentrada, potent, amb un aroma penetrant de fruita negra, mineral i salvatge.

El cupatge va donar com a resultat un vi meravellós on es ressalta el millor de cada varietat. La suma dels tres processos descrits dóna com a resultat Ètim100.

Per commemorar el centenari es presentaran 3 edicions limitades de vi, la primera de les quals és l’Ètim 100.

Actes de commemoració del Centenari

Per aquest any, la Cooperativa Falset Marçà té previstos més d’una vintena d’actes amb l’objectiu d’ampliar el coneixement dels seus productes i establir vincles amb nous sectors socials on el vi no ha estat fins ara tan protagonista. Un dels àmbits amb els quals es reforçarà la relació és el cultural. D’entre els projectes que hi ha en marxa, és significatiu destacar la col·laboració ja iniciada amb artistes de les comarques de Tarragona que estan realitzant intervencions creatives sobre una vintena de bótes de vi que formaran part d’una mostra al celler, o la col·laboració amb el llibre de novel·la negra “Clio: mussa i assessina” que es presentarà a la Cooperativa durant la propera Fira del Vi de Falset.

El centenari culminarà amb un acte central pels volts del 12-12-2012, que és el dia que se celebren els 100 anys de la creació del sindicat vinícola del Baix Priorat de Marçà, els orígens de l’actual Cooperativa. Per a finals d’any està prevista l’edició d’un llibre que recull els 100 anys d’història, però també d’activitats més lúdiques com un lipdub, una jornada de verema amb els socis i altres activitats que maridaran el vi amb el món de la gastronomia i els dolços.

En el terreny comercial, l’aposta estratègica és equilibrar els percentatges de comercialització i venda en el mercat interior i internacional –s’exporta ja a 33 països d’arreu del món, tot posant èmfasi en la venda directa a través de les agrobotigues pròpies de Falset, Marçà i Cambrils, la digital www.etim.cat i l’entrada en supermercats de proximitat.

Nou comentari